Procesul de privatizare al Cupru Min Abrud a fost suspendat din cauza solicitarii Comisiei Europene (CE), care a considerat ca anumite conditii impuse viitorului investitor ar putea fi considerate ajutor de stat.

"Privatizarea trebuia facuta in august. Dar va fi reluata cand va fi modificata Hotararea de Guvern HG 590 cu privire la restructurarea si atragerea de investitii in minerit. Astfel, noi speram ca pana la sfarsitul anului sa se reia privatizarea Cupru Min Abrud", a declarat directorul general al companiei, Lucian Vasilache, citat de NewsIn.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), actionarul majoritar al companiei, a anuntat la 28 mai 2008 ca a pus in vanzare prin licitatie cu strigare 100% din capitalul social al societatii Cupru Min SA Abrud, respectiv 2.418.480 actiuni. Licitatia cu strigare urma sa aibe loc pe 7 august 2008 si trebuia sa se desfasoare dupa regula licitatiei competitive, la cel mai bun pret oferit, superior valorii pretului de oferta, in prezenta a cel putin doi ofertanti acceptati in baza documentelor de participare depuse.

Ulterior, la 30 iunie 2008, autoritatea a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca a revocat oferta de vanzare a celor 2.418.480 actiuni al S.C. Cupru Min S.A. Abrud, in vederea modificarii si reactualizarii Dosarului de prezentare, in conformitate cu cerintele Comisiei Europene.

"Asa cum s-a precizat si in anuntul de lansare la privatizare, in acel moment, procesul de privatizare a Cupru Min Abrud se afla in programul de pre-consultare cu reprezentantii Comisiei Europene. in urma mecanismului de pre-consultare, in baza documentatiei de privatizare a societatii, astfel cum a fost aprobata, Comisia Europeana a concluzionat ca privatizarea planificata pentru Cupru Min Abrud nu respecta regulile privind ajutorul de stat", argumenta la acea vreme AVAS.

Citeste si:

Conditiile specifice care, conform Comisiei Europene, pot reduce pretul de vanzare, sunt: mentinerea obiectului de activitate pe o perioada de minim 10 ani; mentinerea contractului de cooperare incheiat pe o perioada de 10 ani, cu posibilitati de prelungire pe perioade succesive de cate maxim 5 ani, dar nu mai mult de 20 ani de la data finalizarii (30.08.2007); investitii obligatorii, potrivit comunicatului autoritatii la acea data.

Potrivit AVAS, pentru evitarea elementelor de ajutor de stat, institutia publica implicata trebuie sa vanda actiunile pe care statul le detine la o companie in cadrul unei licitatii neconditionate, deschise si transparente celui care prezinta oferta cea mai mare. Nu trebuie atasate procesului de privatizare conditii care pot reduce pretul si care nu sunt acceptabile unui operator economic.

Comisia Europeana nu a avut comentarii asupra metodei de privatizare aleasa de AVAS, respectiv licitatia cu strigare, ci doar asupra conditiilor atasate acesteia.

Cupru Min Abrud este o societate comerciala de extractie de minereuri metalifere neferoase. Obiectul de activitate al companiei il constituie: producerea si comercializarea agregatelor de cariera, operatiuni de perforare si derocare cu materiale explozive si asistenta tehnica in domeniul minier.