Firmele mici si mijlocii vor ca ministerul de finante sa prezinte mai clar taxele si comisioanele pe care sunt obligate sa le plateasca la notari, contabili si consultanti fiscali, a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Consiliul vrea ca ministerul de finante sa completeze si sa finalizeze registrul taxelor si tarifelor nefiscale prin prezentarea numarului complet al acestora, modul de aplicare, destinatia taxei, cuantumul, precum si termenul de plata.

"Firmele sunt nevoite sa plateasca taxe unor organisme private precum Camera Notarilor, Corpul Expertilor Contabili sau Camera Consultantilor Fiscali. Taxele nefiscale percepute de aceste organisme sunt obligatorii si nu sunt negociate cu intreprinzatorii", a explicat presedintele Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

Potrivit acestuia, organismele exemplificate functioneaza in baza unor acte normative care le-au acordat privilegii si statutul de monopol, precum si perceperea de onorarii de la cei care sunt obligati prin lege sa apeleze la serviciile lor.

"Fiind instituite prin acte normative si fiind obligatorii, chiar daca sunt percepute de o entitate privata, preturile respective intra in categoria taxelor nefiscale si nu a unor prestari de servicii", a mai spus Nicolescu.

Presedintele CNIPMMR a tinut sa precizeze ca parafiscalitatea prezentata pe portalul Ministerului de Finante nu este chiar atat de transparenta pe cat sustine institutia.

Registrul taxelor si tarifelor nefiscale, intocmit de Ministerul Economiei si Finantelor, ia in calcul doar 122 de taxe si tarife nefiscale, dar, in realitate, numarul taxelor parafiscale depaseste 500 de astfel de plati, sustine Nicolescu.

Totodata, reprezentantii CNIPMMR s-au aratat nemultumiti de faptul ca registrul intocmit de MEF nu cuprinde nici o taxa aplicata de regiile autonome si autoritatile publice locale.

"De asemenea, in cuprinsul actualului registru al parafiscalitatii sunt prezentate doar denumiri generice ale taxelor. Nu cuprinde domeniile si denumirea taxelor si nu sunt incadrate modul de aplicare si fundamentarea acestora", a adaugat presedintele CNIPMMR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri