Printre efectele dezastrului natural asupra economiei romanesti: ratarea tintei de inflatie, cresterea deficitului bugetar si majorarea cheltuielilor guvernamentale


Inundatiile din ultima perioada au produs pagube imense. Acestea se vor regasi nu doar in gospodariile sau regiunile afectate, ci in intreaga economie nationala. Expertii in economie vorbesc despre cresterea deficitului, ratarea noii tinte de inflatie, noi rectificari bugetare, reorientarea fondurilor comunitare si cresterea cheltuielilor guvernamentale.
In agricultura sunt pagube mari, insa ministrul de resort spera sa nu se ajunga la importuri masive, care ar destabiliza mai mult balanta comerciala. Inundatiile ne-au costat, deja, 4.000 de miliarde de lei (400 de milioane de lei noi), iar Executivul trebuie sa scoata, de undeva, alte 16.000 de miliarde (1,6 miliarde de lei noi).

Bogdan Baltazar: Vor exista disfunctii in economie, dar nu foarte grave

Bogdan Baltazar, presedintele Cabinetului de consultanta financiara Baltazar, Bloom & Parvulescu (BB&P), considera ca vor aparea cateva disfunctii in economie in urma inundatiilor, insa acestea nu vor fi majore."Ministrul Agriculturii spune ca nu este nevoie de importuri de cereale, deoarece avem suficient in rezerva de stat. Sigur ca va exista un efect negativ al inundatiilor, si sper sa fie recunoscut ca atare si de Uniunea Europeana, fiindca exista un sistem de ajutorare care poate fi folosit. Este o drama, intr-adevar, insa personal am impresia ca prea se face din ea o melodrama", a precizat Baltazar.

Liviu Voinea, director de cercetare, GEA: Cred ca se va rata si noua tinta de inflatie

Liviu Voinea, director de cercetare in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA), sustine ca vor exista efecte clare ale inundatiilor asupra economiei romanesti."Vor exista cel putin doua efecte care mi se par destul de clare. Este vorba despre incetinirea cresterii economice si cresterea deficitului bugetar", a declarat Voinea.Directorul GEA a precizat, de asemenea, ca exista, deja, tendinta de incetinire a cresterii economice, insa ca aceasta va fi mai ampla dupa inundatii."Exista, in plus, necesitatea stringenta de crestere a investitiilor guvernamentale, chiar cu reorientarea fondurilor comunitare. In functie de aceste investitii si de destinatia lor, pot aparea si tendinte inflationiste. Va exista, de asemenea, si o crestere a deficitului bugetar, si mi se pare destul de clar faptul ca se va rata si noua tinta de inflatie", a precizat Liviu Voinea.

Daniel Daianu: Inflatia va fi in jur de opt la suta

Daniel Daianu, fost ministru de Finante al Romaniei si actual analist economic, considera, si el, ca tinta de inflatie actuala este optimista."Este un an cu foarte multe socuri. Este normal ca Banca Nationala sa vorbeasca despre o inflatie de 7,5 la suta, pentru ca rolul institutiei nu este sa creeze asteptari inflationiste. Cu toate acestea, eu cred ca rata inflatiei se va situa in jurul a opt la suta", a precizat Daniel Daianu.Analistul a afirmat, de asemenea, ca trebuie sa ne asteptam la inca o rectificare bugetara.
"Este obligatorie o rectificare bugetara pentru ca, daca nu vrem sa umblam la deficit, trebuie sa reducem cheltuielile", a precizat Daianu.
Economistul considera ca efectele inundatiilor au fost atat de mari din cauza despaduririlor masive, permise de legislatia slaba in domeniu."La noi s-a furat si se fura mult. Problema este, insa, ca oamenii sufera din cauza iresponsabilitatii unora. Avem probleme cu amenajarea teritoriului, si trebuie sa regandim infrastructura prin prisma stricaciunilor aparute", a precizat Daniel Daianu.Acesta a afirmat, de asemenea, ca derapajele economice existau deja, iar inundatiile nu fac decat sa le amplifice."Nu stiu daca vom fi nevoiti sa facem apel la importuri masive de cereale. Problema este, insa, ca nu avem preturi de interventie, nu avem metode de colectare a marfurilor, nu avem canale de distributie, intr-un cuvant, nu avem o politica agricola. Acesta este motivul real al dezechilibrului comercial, nu inundatiile", a spus Daianu.Economistul a precizat, de asemenea, ca estimeaza un deficit de cont curent de 8,5 - 9 la suta, si ca exista posibilitatea, in urma inundatiilor, ca preturile produselor alimentare sa creasca.

Varujan Vosganian: Pana la sfarsitul anului, va mai fi cel putin o rectificare bugetara

Varujan Vosganian, presedintele Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Cadrul Senatului estimeaza costurile inundatiilor la 20.000 de miliarde de lei (doua miliarde de lei noi). "Dupa calculele mele, ajutoarele umane si infrastructura ne costa 20.000 de miliarde de lei, din care 4.000 de miliarde de lei au fost, deja, alocate. Acest lucru inseamna in jur de 1% din PIB", a precizat senatorul. Acesta a amintit ca au fost afectate peste 10.000 de locuinte, care, la un pret mediu de 5.000 de euro, ar insemna in jur de 50 de milioane de euro. "Pe langa locuinte, sunt drumuri de reparat, poduri distruse, elicopterele si masinile Armatei... Toate la un loc costa enorm de mult", a spus Vosganian.Senatorul a afirmat, de asemenea, ca problema deficitului bugetar este una extrem de complicata. "Pe modelul nostru pe care l-am facut cu Videanu noi calculasem deficitul la 1,5 - 2 - 3% din PIB pe an, in urmatorii patru ani. FMI-ul nu vrea, insa, sa urcam peste 1% in nici un an, ceea ce inseamna din start o diferenta de vreo cinci miliarde de euro fata de ce calculasem noi. Acesta este motivul pentru care vorbim, acum, si de cresterea TVA-ului", a declarat senatorul.Acesta a mai amintit faptul ca decizia de a lasa deficitul sa creasca este una foarte delicata, intrucat acesta este "batut in cuie" in acordul cu FMI. Varujan considera, de asemenea, ca pana la sfarsitul anului va mai avea loc cel putin inca o rectificare bugetara, avand in vedere posibilele alegeri anticipate, care ar face necesara o calculare a cheltuielilor din campania electorala.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri