Astfel, analistii Citigroup vad tot mai probabila o decizie a bancii centrale de a inaspri politica monetara pana la finele anului.

Cresterea economica a fost de 9,3% in trimestrul al doilea si de 8,8% pe primul semestru, ambele recorduri ale perioadei postrevolutionare.

Produsul intern brut (PIB) a fost de 195,764 miliarde lei (53,33 miliarde euro) in primul semestru din acest an, in crestere cu 8,8% fata de perioada similara din 2007, avansul economic anual in trimestrul II fiind de 9,3%.

Citeste si:

In trimestrul al doilea, PIB a fost de 109,019 miliarde lei (29,85 miliarde euro), in crestere cu 9,3% fata de perioada similara din 2007, de asemenea un ritm record pentru intervalul aprilie - iunie in anii postrevolutionari, potrivit datelor preliminare publicate de Institutul National de Statistica (INS). Altfel, cresterea economica nu a mai depasit 9% din ultimele trimestre ale anului 2004.

Asadar, “se confirma estimerea Citi potrivit careia presiunile exercitate de excesul de cerere continua sa complice activitatea autoritatilor de reglementare", se arata in raportul citat.
<artfile>47592_1.pdf#47592_2.pdf</artfile>
Analistii Citigroup apreciaza ca posibilitatea unei noi inaspriri a politicii monetare este in prezent mai ridicata decat inainte, avand in vedere datele privind evolutia PIB in trimestrul al doilea, presiunile inflationiste superioare si perspectivelor sumbre privind un sprijin din partea politicii fiscale, inainte de alegerile generale din noiembrie

Acestia estimeaza ca BNR va decide o noua inasprire a politicii monetare in acest an, ceea ce ar duce la o majorare a dobanzii cheie la cel putin 10,5%.