Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul de 4,25%, in conformitate cu estimarile analistilor chestionati de Reuters, pe fondul accentuarii inflatiei si temperarii cresterii economice.
Toti cei 83 de economisti chestionati de Reuters anticipasera ca BCE va mentine rata dobanzii cheie la 4,25%, la sedinta de astazi, dupa ce in iulie inasprise conditiile de creditare pentru prima data in acest an, pentru a diminua estimarile inflationiste ce pot genera o spirala inflationista.

Analistii au precizat ca BCE va mentine dobanda cheie ca masura de combatere a inflatiei, in ciuda temperarii cresterii economice.

Statisticile publicate ieri au indicat ca scaderea investitiilor si a consumului in zona euro au dus in al doilea trimestru la prima comprimare a economiei zonei euro de la aparitia blocului, iar datele publicate pentru vanzarile cu amanuntul din iulie si increderea in sectorul serviciilor din august semnaleaza ca problemele s-ar putea accentua.

Pe de alta parte, o ieftinire a petrolului a contribuit la o usoara temperare a inflatiei ce se accentuase pana la nivelul record de 4%, dublu fata de cel de imediat sub 2% tintit de institutia cu sediul la Frankfurt.

Estimarile de crestere economica vor fi probabil reevaluate in scadere, urmand ca si rata dobanzilor sa urmeze aceeasi tendinta. Peste 50% din analistii chestionati de Reuters intrevad o reducere a dobanzii cheie in primul semestru al anului 2009.

Economistii au mai spus ca presedintele BCE, Jean Claude Trichet, ar putea repeta la conferinta de presa de joi ca institutia cu sediul la Frankfurt nu are niciun fel de estimari cu privire la evolutia politicii monetare, chiar daca folosirea unei astfel de sintagme ar putea arata ca bancherii centrali europeni sunt poate mai pregatiti sa coboare dobanda cheie decat ar fi necesar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri