"Daca vreti sa stiti care este cea mai optimista estimare a mea, atunci cresterea economica se va tempera la 2,9% in 2008 pana la un nivel apropiat de 1-1,5% in 2009", a declarat economistul sef al Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare, Heiner Flassbeck, cu ocazia prezentarii unui raport pentru 2008, potrivit NewsIn.

"Este foarte probabil ca economia mondiala sa inregistreze o incetinire accentuata si prelungita", adauga raportul, care atrage atentia cu privire la politicile monetare prea restrictive.

Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare avertizeaza cu privire la "politicile monetare prea restrictive care in tarile unde este accentuata inflatia ar putea tempera si mai mult cresterea economica".

Citeste si:

Daca decizia marilor banci centrale de a furniza lichiditate institutiilor financiare afectate de criza creditelor este considerata una adecvata, raportul regreta masurile luate pentru majorarea dobanzii cheie, cu scopul de a combate inflatia.

"De exemplu, decizia Bancii Centrale Europene de a inaspri politica sa monetara la inceputul lunii iulie, ca sa impiedice o accentuare mai acuta a inflatiei fata de nivelul pe care il tinteste banca, de imediat sub 2%, ar putea produce efecte negative asupra cresterii economice a zonei euro", atrag atentia economistii Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare.