Biroul de presa al ministrului muncii a confirmat pentru RRA ca masura privind reducerea la zero a contractelor temporare nu ii afecteaza pe romanii care muncesc in agricultura in Spania.

Joi, ministrul muncii si migratiei Celestino Corbacho a anuntat o serie de masuri pentru a face fata crizei economice, intre care si renuntarea la contractele de recrutare in tarile de origine, motivand ca Spania are deja doua milioane si jumatate de someri.

"Nu mi se pare rezonabil ca pe o piata ca Spania, unde avem 2,5 milioane de persoane in somaj, sa recrutam oameni din tarile lor de origine", a adaugat Corbacho.

"Cei 80.000 de oameni care urmau sa primeasca locuri de munca in Spania" in urmatoarele luni "vor fi dintre cei 2,5 milioane de someri", a subliniat el, potrivit AFP, citat de NewsIn.

Dupa cateva declaratii contradictorii ale unor oficiali, ministrul a recunoscut ca exprimarea sa nu a fost prea clara si a precizat ca este vorba doar de anumite profesii, in timp ce vicepremierul Maria Teresa Fernandez de la Vega a declarat ca metoda contractelor temporare este in continuare valabila.

Citeste si:

Spania a incheiat acorduri de recrutare la sursa cu Romania, Polonia, Bulgaria, Mauritania, Maroc, Republica Dominicana, Ecuador si Columbia. Proiecte pilot au fost semnate si cu El Salvador, Honduras, Argentina, Senegal si Filipine. Intre Spania si Romania exista un acord semnat in anul 2002, conform caruia agricultorii spanioli pot contracta temporar lucratori pentru diverse campanii.

In anumite zone ale Spaniei, imigrantii acopera aproximativ 80% din forta de munca necesara in perioadele de plantat si cules de capsuni, masline sau portocale. In perioada ianuarie-iulie 2008, 88.180 de straini au fost recrutati in tarile de origine, fata de 200.000 in total in anul 2007 si 180.000 in 2006, potrivit datelor Ministerului Muncii.

In Spania sunt inregistrati oficial 750.000 de romani, dar numarul lor real este estimat la peste un milion, potrivit cifrelor ambasadei romane la Madrid.

Economia spaniola este in pragul recesiunii, inregistrand o crestere aproape nula, o rata a somajului din ce in ce mai mare si un nivel ridicat al inflatiei.