Dezechilibrul bugetului de stat s-a redus, insa, in iulie fata de jumatatea anului, cand bugetul consolidat inregistrase un deficit de 5,19 miliarde lei (1,46 miliarde euro), echivalent cu 1,09% din PIB-ul Romaniei, estimat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) la 475 miliarde lei pentru acest an.

In primele sapte luni din acest an, statul a inregistrat venituri totale la bugetul consolidat de 96,29 miliarde lei (26,3 miliarde euro) si cheltuieli de aproape 99,35 miliarde lei (27,1 miliarde euro).

Deficitul provine in cea mai mare parte din bugetul de stat, celelalte bugete mari - de asigurari sociale de stat, de somaj si de asigurari de sanatate - fiind in continuare excedentare.

Astfel, la bugetul de stat, veniturile au fost de 38,71 miliarde lei in intervalul ianuarie-iulie, in timp de cheltuielile au ajuns la 43,79 miliarde lei, deficitul fiind de aproape 5,08 miliarde lei (echivalent cu 1,07% din PIB).

Citeste si:

Rambursarile de credite externe acordate ministerelor au avut o contributie semnificativa la adancirea deficitului bugetului consolidat, valoarea acestora fiind de 988 milioane lei.

O alta contributie importanta la adancirea deficitului bugetului consolidat a venit si din partea bugetului Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN), care a inregistrat cheltuieli mai mari cu 473 milioane lei decat veniturile in primele sapte luni ale acestui an, si din partea bugetului Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care a avut un deficit de 131 milioane lei, potrivit datelor publicate de MEF.

Dezechilibrul bugetului de stat a fost compensat partial de celelalte bugete, cele mai mari excedente fiind inregistrate de fondul national unic de asigurari sociale de sanatate (986 milioane lei) si de bugetul asigurarilor sociale de stat (600 milioane lei).

Bugetul asigurarilor pentru somaj a avut incasari mai mari decat cheltuielile cu aproape 376 milioane lei in intervalul ianuarie-iulie, iar bugetul general centralizat al bugetelor locale a trecut pe deficit in a saptea luna a anului, cu un dezechilibru de 186 milioane lei, dupa ce se mentinuse excedentar in primele sase luni.