Romania a fost principala destinatie a exporturilor din Republica Moldova in primele sapte luni din 2008, depasind Rusia, dupa ce livrarile de bunuri moldovenesti au crescut de 1,7 ori fata de acelasi interval din anul trecut, potrivit datelor prezentate de Statistica statului vecin.
Astfel, in perioada ianuarie-iulie 2008, Republica Moldova a exportat in Romania bunuri de 190,5 milioane dolari, valoare care reprezinta peste o cincime (21,3%) din exporturile totale ale tarii vecine, anunta NewsIn.

Romania a devansat si in luna iulie Rusia, care a fost mult timp cea mai mare piata de desfacere pentru exporturile moldovenesti, valoarea acestora fiind de 176 milioane dolari dupa primele sapte luni din acest an. Al treilea destinatar al exporturilor din Republica Moldova a fost Italia, cu o valoare de 102,3 milioane dolari.

In perioada ianuarie - iulie Republica Moldova a importat din Romania produse in valoare de aproape 355 milioane dolari (12,8% din importurile totale), in crestere cu 60,4% fata de perioada ianuarie - iunie 2007, deficitul comercial al statului moldovean cu Romania adancindu-se pana la 164,4 milioane dolari.
Cele mai multe importuri ale Republicii Moldova au provenit din Ucraina (472,9 milioane dolari), Romania si Rusia (350,1 milioane dolari).

In primele sapte luni din acest an, Moldova a exportat bunuri in valoare de 894,3 milioane dolari si a importat de 2,78 miliarde dolari. Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi moldovenesti a fost, dupa sapte luni din 2008, de sub o treime (32,2%), in scadere fata de primele sapte luni din 2007, cand se situase la 36,9%.

Deficitul comercial al Republicii Moldova s-a adancit in permamenta in ultimii ani, cu efect si asupra dezechilibrului balantei de plati, tara inregistrand deficite in schimburile cu aproape toti partenerii importanti, cu exceptia Kazahstanului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri