"Cererea in crestere de manageri experimentati si o mobilitate ridicata a talentelor pe piata globala determina ca salariile pentru manageri din Romania sa creasca si apreciem ca acest lucru se va intampla in viitorul apropiat. Cresterile salariale raportate pentru manageri au fost de aproximativ 12 % in 2008 si isi mentin acelasi trend scendent in 2009", a declarat Alina Popescu, Reward Information Services Manager Hay Group Romania.

Nevoia de specialisti si beneficiile pe care le primesc directorii au avut un rol important in evolutia salariilor manageriale.

"Managerii se bucura de pachete din ce in ce mai sofisticate de beneficii,
cum ar fi bonusuri pe termen lung pentru o performanta sustinuta a companiei mai mare de doi ani, planuri de actiuni, asigurari de viata, medicale, planuri de pensii private. Romania a devenit deja un El Dorado pentru manageri, in special pentru cei din Asia unde veniturile disponibile sunt considerabil mai mici", a declarat directorul general Hay Group Romania, Harry Meintassis.

Acesta spune ca firmele nu se mai limiteaza de mult in a oferi beneficii ce de acum au devenit o comoditate cum ar fi masina de serviciu, tehnologie IT si telefoane mobile de ultima generatie.

Studiul privind puterea de cumparare a salariilor managerilo
r fost realizat in 51 de tari din lume si a luat in considerare remuneratia medie a unui sef de departament sau unitate de business intr-o companie mare multinationala, taxele legale pentru acest salariu si costul vietii. Puterea de cumparare a managerilor in fiecare tara a fost mai apoi indexata, folosind-o pe cea din SUA ca linie de baza. De asemenea, moneda din fiecare tara a fost raportata la dolarul american.

Raportul Hay Group arata ca managerii din zone cu cresteri economice semnificative precum Orientul Mijlociu, Asia si Estul Europei au cea mai mare putere de cumparare. De asemenea, costul vietii este determinat din ce in ce mai mult de factorii locali, mentinand destul de ridicatevaloriile relative ale salariilor din management.

Salariile managementului din Rusia
s-au clasat pe nivelul 9. In contrast, managerii din Ucraina s-au pozitionat mai jos in comparatie cu anii precedenti acest lucru datorandu-se instabilitatii in economia locala.