Raman in continuare valabile hotararile privind suspendarea primelor, cu exceptia salariilor de merit, si cele privind blocarea angajarilor in sectorul bugetar
Personalul din sectorul bugetar va beneficia, totusi, de indexare salariala in luna octombrie - care va acoperi cresterea prognozata a indicelui preturilor de consum din acest an -, dupa ce Guvernul a decis, in sedinta de joia trecuta, sa revina asupra deciziei de amanare a cresterii salariilor. Reprezentantii sindicatelor cred ca Guvernul a luat aceasta decizie in perspectiva alegerilor anticipate, care, dupa toate probabilitatile, se vor desfasura la toamna.
In ultima sedinta, Executivul a abrogat, printr-o ordonanta de urgenta, articolul 3 din OUG 63/2005 care stabilea masuri de reducere a cheltuielilor de personal la cinci procente din Produsul Intern Brut, nivel convenit cu Fondul Monetar International si prevazut in bugetul de stat rectificat.

Una dintre masuri era amanarea datei de majorare a salariilor personalului bugetar pana la 1 ianuarie 2006. La momentul respectiv, purtatorul de cuvant al Guvernului preciza ca amanarea indexarii salariilor personalului bugetar pe 2006 este necesara pentru a impiedica o crestere accelerata a inflatiei.
Decizia Guvernului de a reveni asupra masurii de amanare a majorarilor salariale a fost justificata, ieri, de purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, prin cresterea incasarilor bugetului de stat. Conform oficialului guvernamental, in primele sase luni ale acestui an, incasarile bugetului de stat au inregistrat o crestere cu 6.212,7 miliarde lei vechi fata de nivelul luat in calcul la intocmirea bugetului pe 2005. Prevederile incluse in OUG 63/2005 cu privire la suspendarea procedurilor de ocupare prin concurs a posturilor vacante din sectorul bugetar si sistarea premiilor lunare pentru toate categoriile de personal bugetar, cu exceptia premiului anual, raman insa valabile.

Intrebat daca decizia Cabinetului de a acorda, totusi, salarii mai mari personalului bugetar in luna octombrie afecteaza intelegerea cu Fondul Monetar International, purtatorul de cuvant al Guvernului a raspuns: "Eu nu as intelege acest lucru". Marinescu a precizat insa ca informatii suplimentare trebuie furnizate de catre Ministerul Finantelor Publice.
Masura blocarii salariilor in sectorul bugetar a fost aspru criticata de mai multe sindicate (din invatamant, din oficii de munca, sistemul de pensii), care au amenintat ca vor trece la actiuni de protest, in toamna acestui an. Acum, liderii sindicalisti sunt de parere ca Guvernul a luat aceasta decizie in incercarea de a castiga capital electoral.
Presedintele Federatiei "Spiru Haret" nu stie daca aceasta ultima hotarare a Guvernului ii va determina pe profesorii sindicalisti sa renunte la boicotarea deschiderii cursurilor. "Nu suntem incantati ca raman in continuare valabile prevederile cu privire la suspendarea angajarilor si anularea fondului de 2 la suta. Nu garantam ca anul scolar nu va fi inghetat. Acest Guvern dovedeste cat de mult isi bate joc de populatie. Cred ca astfel ne vor prosti sa-i votam tot pe ei la toamna, cand se pare ca vom avea anticipate. Cred insa ca se insala amarnic, pentru ca sunt convins ca vor avea parte de o mare surpriza", a declarat Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret".

Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, spune ca desi si-au exprimat de nenumarate ori intentia ca intreaga societate romaneasca sa traiasca bine, "imediat dupa castigarea alegerilor, guvernantii au avut grija sa-si mareasca substantial propriile venituri prin majorarea salariilor si introducerea cotei unice de impozitare, in timp ce personalul didactic a fost singura categorie sociala exclusa de la indexarea salariilor pentru anul 2005. Acum au revenit pentru a ne cumpara?", s-a intrebat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri