Premierul Calin Popescu Tariceanu poarta discutii la sediul Guvernului cu reprezentantii companiei austriece Voestalpine, a anuntat miercuri purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.
Compania austriaca ar putea investi in Romania, in zona Agigea-Constanta, peste 5,5 mld. euro intr-un combinat siderurgic. Voestalpine este deja prezent in Romania, prin intermediul Elmsteel, subsidiara britanica a grupului austriac, care detine, din 2004, o fabrica la Satu Mare.

În cazul in care Romania va reusi sa atraga investitia, Voestalpine va deveni cel mai mare investitor direct din tara, devansand alte doua grupuri austriece: Erste Bank (actionarul majoritar al BCR) si OMV (care controleaza Petrom), potrivit NewsIn.

Semnarea memorandumului dintre Romania si concernul austriac Voestalpine, programata initial pe 31 iulie, a fost amanata pentru luna septembrie din cauza unor neintelegeri privind suprafata de teren care ar urma sa fie concesionata de catre guvernul roman. Austriecii au solicitat o suprafata de teren din portul Constanta, adiacenta zonei fluvio - maritime, incepand de la dana 95 pana la dana 103.

Daca Voestalpine alege Romania ca destinatie a investitiei, acestia vor depinde de SC Comvex SA, cel mai mare operator de produse vrac de la Marea Neagra, titra in 21 august cotidianul Business Standard. Din luna iunie, Comvex a primit in concesiune, in urma unei licitatii, inca 50 de hectare in jurul portului Constanta, suprafata de teren care fusese solicitata de catre austriecii de la Voestalpine. Potrivit acelorasi surse, Comvex impreuna cu belgienii de la Electrabell vor construi pe acest teren o centrala termoelectrica gigant, de 1.200-1.800 MW, in valoare de 1-1,5 miliarde euro.

Concernul austriac si-a anuntat intentia, la inceputul lunii iulie, de a plati proprietarilor de terenuri din zona Constanta-Agigea 5% din valoarea terenurilor, pentru ca acestia sa nu creasca pretul loturilor. Tot in iulie, austriecii au contractat 96,4 hectare de la fondurile de investitii ARCA East Invest si Chayton Capital.

Agentia de presa bulgara, Novinite, a anuntat luni, 8 septembrie, ca ministrul bulgar al Economiei si Energiei, Petar Dimitrov, impreuna cu Alfred Dusing, directorul financiar al companiei austriece Voestalpine, au semnat un memorandum pentru un proiect de investitii in Bulgaria.

Contractul este considerat un pas inainte pentru realizarea proiectului de investitii in Bulgaria al grupului austriac.

Bugaria se afla in competitie cu Romania, Turcia si Ucraina pentru atragerea de investitii. Pe 4 septembrie, guvernul bulgar a anuntat ca va plati 300.000 de leva unor consultanti legali internationali, ce vor pregati si instrumenta negocierile pentru contractul cu Voestalpine.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri