Salariul mediu brut calculat in urma intervievarii a 250 de companii a fost de 2.290 lei, fata de salariul de 1.751 calculat de INS. Ruxandra Stoian (foto), directorul departamentului de consultanta in resurse umane al PWC, a declarat ca diferenta dintre cele doua salarii este de 30% si ca intotdeauna au existat discrepante, insa acestea s-au redus cu timpul.

"Daca luam in calcul si nivelul inflatiei din aprilie 2008 fata de aprilie 2007, de 8,3%, cresterea salariile in companiile private nu mai este atat de mare. Avansul salariilor este insa mai mare decat cel prognozat anul trecut, de 12%. Pentru anul viitor companiile estimeaza cresteri salarila de 12%”, a precizat Ruxandra Stoian.

Avand in vedere nivelul prognozat al inflatiei de anul viitor, cresterile salariale reale ar putea sa fie superioare celor din 2008.

In 2008, angajatii de la nivelul operational au beneficiat de cele mai importante cresteri salariale - 19%, in timp ce cei de la nivelul de suport au primit salarii cu 11% mai mari. Salariul managementului companiilor a crescut cu 14% in luna aprilie 2008 fata de aceeasi luna din 2007.

"Nu este de mirare ca cele mai mari cresteri salariale s-au inregistrat la nivel operational, deoarece aici lucreaza practic si cei mai multi angajati. Anul trecut, managerii au beneficiat de cele mai semnificative majorari", a spus Stoian.

Cele mai mari diferente intre salariul brut la nivelul multinationalelor si cel national se inregistreaza la nivelul bancilor, unde remuneratia medie este de 107% superioara cele de la nivel national. Pe locurile urmatoare se afla domeniul farmaceutic - 91% si IT&C - 83%.

In domeniile FMCG, retail si hotelier salariile din companiile analizate sunt inferioare mediei calculate la nivel national.

Citeste si:

"O explicatie a acestei situatii este ca in banci, IT&C, farmaceutic sunt multi angajati cu studii superioare, iar in retail sau hoteluri predomina personalul cu studii medii", a aratat reprezentantul PwC.

In acest an, s-a putut observa o apropriere a cresterilor salariale
din diferitele zone ale tarii cu cele inregistrate in Bucuresti.

Studiul a remarcat, de asemenea, o scadere a salariilor nete oferite debutantilor din companiile private fata de nivelul national.

“Daca in 2007 salariile de intrare erau mai mari comparativ cu salariul mediu brut national, anul acesta sunt mai mici. Astfel, pentru studii medii, salariul din multinationale reprezinta doar 74% din nivelul national, iar pentru studii superioare sunt comparabile", a mai spus Stoian.

Anul trecut, ponderea a fost de 80% pentru studii medii, in timp ce pentru candidatii cu studii superioare salariul de intrare intr-o companie era cu 121% peste nivelul brut national.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 250 de companii, cu 30% mai multe fata de anul trecut, din 14 sectoare de activitate, totalizand 168.000 de angajati.

Companiile sunt private, 80% dintre acestea cu capital total sau majoritar strain, cele mai multe cu cifre de afaceri de peste zece milioane de euro.