Astfel, analistii UniCredit anticipeaza o crestere economica de 8,5% in al treilea trimestru si o temperare a avansului PIB la 6,5% in intervalul octombrie-decembrie.

"Cresterea PIB in cel de-al doilea trimestru a depasit asteptarile. Performantele economice se vor mentine pana la finalul anului, cresterea economica ajungand la 8% pentru sfarsitul lui 2008", se arata in raportul UniCredit.
Economistii grupului financiar si-au revizuit insa in jos estimarea de crestere economica a Romaniei pentru 2009, de la 5,5% pana la 5%.

Fata de precedentul raport, analistii UniCredit au revizuit si alte estimari pentru evolutia macroeconomica a Romaniei din 2008 si 2009.

Astfel, rata anuala a inflatiei este estimata sa coboare pana la sfarsitul anului la 6,5%, fata de 6,8%, nivel prognozat anterior.

Pentru sfarsitul lui 2009, economistii vad o inflatie anuala de 4,8%, fata de 5% in prognoza anterioara.

Analistii Unicredit sunt, insa, mai pesimisti in privinta sanselor Guvernului de a-si atinge tintele de deficit bugetar, estimand pentru acest an un deficit al bugetului consolidat de 3,2% din PIB, peste nivelul prevazut dupa ultima rectificare de buget, de 2,3% din PIB, si peste limitele stabilite prin criteriile de la Maastricht, de 3% din PIB.
Prognoza anterioara era de 2,5% din PIB.

Citeste si:

"Ne asteptam la o adancire mai puternica a deficitului bugetar, pana la 3,2% din PIB, pe fondul costurilor din perioada alegerilor si a cheltuielilor generate de deciziile populiste, care se vor pune in practica mai rapid decat era planuit", se mai arata in raportul UniCredit.

Pentru 2009, estimarea Unicredit privind deficitul public s-a modificat la 3% din PIB, fata de ultimul raport care arata un nivel de 2,9% din PIB.

Analistii Unicredit au modificat, de asemenea, si estimarea privind deficitul balantei de plati a Romaniei, care ar urma sa se reduca la 13,5% din PIB in 2008, de la 13,9% in 2007, pentru ca apoi sa coboare la 13% din PIB in 2009.

Estimarile anterioare aratau un deficit de cont curent de 14,2% din PIB in 2008 si de 13,5% din PIB in 2009.
Analistii atrag atentia asupra riscurilor de derapaje din cauza majorarii pensiilor in luna noiembrie, mai devreme decat fusese programat initial, precum si cresterii salariului minim din luna octombrie.

In privinta cursului de schimb, analistii Unicredit si-au mentinut prognoza anterioara, estimand un curs de 3,58 lei pentru un euro la sfarsitul lui 2008 si o depreciere de pana la 3,62 lei/euro in decembrie 2009.

Economistii Unicredit estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mentine dobanda de politica monetara la nivelul din prezent, de 10,25%, pana la sfarsitul acestui an, pentru ca in 2009 sa o coboare pana la 9,5%. Anterior, economistii bancii italiene estimau un nivel de 9% al dobanzii cheie la finalul anului viitor.