In cel mai recent raport asupra inflatiei, publicat la inceputul lunii august, BNR si-a revizuit prognoza de inflatie la sfarsitul anului de la 6% la 6,6%, iar pentru acest nivel a luat in calcul un pret mediu anual al petrolului de 140 dolari/baril.

Joi, cotatia barilului de petrol cu livrare in octombrie, tranzactionat la Londra, a scazut la 97,85 dolari, un minim nemaiatins din februarie, pe fondul aprecierii dolarului.

"Bineinteles ca ne vom revizui estimarea pentru inflatia la sfarsitul anului din moment ce luasem in calcul un pret al petrolului de 140 dolari/baril, iar acesta a scazut la 100", a spus Isarescu, intrebat fiind daca, in urma ultimelor date statistice, Banca Nationala si-ar putea revizui prognoza pentru inflatia la sfarsitul lui 2008.

De asemenea, el a declarat ca datele despre inflatia din august au fost in linie cu asteptarile bancii centrale.
"Inflatia a fost in zona asteptata, iar in septembrie vom vedea o noua temperare a inflatiei", a adaugat Isarescu, citat de NewsIn.

Rata anuala a inflatiei s-a temperat, in august, pana la 8,02%, in conformitate cu asteptarile analistilor, ca urmare a ieftinirii serviciilor, care a compensat usoara scumpire a alimentelor, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS). Fata de luna iulie, preturile de consum au scazut cu 0,09%, ca urmare a reducerii tarifelor la servicii cu 0,9%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au stagnat fata de iulie. In schimb, preturile produselor alimentare au crescut cu 0,2%.

Citeste si:

Isarescu a precizat ca se asteapta la o scadere a anticipatiilor inflationiste in urmatoarele luni, dar ca acest lucru s-ar putea intampla cu o oarecare intarziere.

"Categoric ne asteptam sa mai scada, dar experienta altor tari si faptul ca romanii sunt mai neincrezatori, sugereaza ca va exista o intarziere", a mentionat guvernatorul BNR.

Isarescu a mai spus ca "pe masura ce inflatia se consolideaza la niveluri scazute, Banca Nationala va reduce dobanda cheie" de la nivelul actual de 10,25% pe an, insa nu a precizat cand va avea loc o prima scadere.

De la sfarsitul lui octombrie 2007 pana in prezent, banca centrala a operat sapte majorari ale ratei dobanzii de politica monetara, de la 7% la 10,25% pe an.