Inflatia se va tempera si in septembrie, dupa reducerea din august, iar banca centrala isi va revizui in jos prognoza de inflatie la sfarsitul acestui an, deoarece pretul international al petrolului este cu mult sub nivelul luat in calcul la cea mai recenta estimare, a spus guvernatorul BNR.
In cel mai recent raport asupra inflatiei, publicat la inceputul lunii august, BNR si-a revizuit prognoza de inflatie la sfarsitul anului de la 6% la 6,6%, iar pentru acest nivel a luat in calcul un pret mediu anual al petrolului de 140 dolari/baril.

Joi, cotatia barilului de petrol cu livrare in octombrie, tranzactionat la Londra, a scazut la 97,85 dolari, un minim nemaiatins din februarie, pe fondul aprecierii dolarului.

"Bineinteles ca ne vom revizui estimarea pentru inflatia la sfarsitul anului din moment ce luasem in calcul un pret al petrolului de 140 dolari/baril, iar acesta a scazut la 100", a spus Isarescu, intrebat fiind daca, in urma ultimelor date statistice, Banca Nationala si-ar putea revizui prognoza pentru inflatia la sfarsitul lui 2008.

De asemenea, el a declarat ca datele despre inflatia din august au fost in linie cu asteptarile bancii centrale.
"Inflatia a fost in zona asteptata, iar in septembrie vom vedea o noua temperare a inflatiei", a adaugat Isarescu, citat de NewsIn.

Rata anuala a inflatiei s-a temperat, in august, pana la 8,02%, in conformitate cu asteptarile analistilor, ca urmare a ieftinirii serviciilor, care a compensat usoara scumpire a alimentelor, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS). Fata de luna iulie, preturile de consum au scazut cu 0,09%, ca urmare a reducerii tarifelor la servicii cu 0,9%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au stagnat fata de iulie. In schimb, preturile produselor alimentare au crescut cu 0,2%.

Isarescu a precizat ca se asteapta la o scadere a anticipatiilor inflationiste in urmatoarele luni, dar ca acest lucru s-ar putea intampla cu o oarecare intarziere.

"Categoric ne asteptam sa mai scada, dar experienta altor tari si faptul ca romanii sunt mai neincrezatori, sugereaza ca va exista o intarziere", a mentionat guvernatorul BNR.

Isarescu a mai spus ca "pe masura ce inflatia se consolideaza la niveluri scazute, Banca Nationala va reduce dobanda cheie" de la nivelul actual de 10,25% pe an, insa nu a precizat cand va avea loc o prima scadere.

De la sfarsitul lui octombrie 2007 pana in prezent, banca centrala a operat sapte majorari ale ratei dobanzii de politica monetara, de la 7% la 10,25% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri