Deficitul de cont curent al Romaniei si-a accelerat ritmul de crestere in primele sapte luni ale acestui an, adancindu-se cu 11,9% fata de acelasi interval din 2007, pana la 9,4 miliarde euro, in special ca urmare a dezechilibrului balantei comerciale, a anuntat banca centrala.
Astfel, deficitul balantei de plati a fost in primele sapte luni ale acestui an de 9,4 miliarde euro, fata de 8,4 miliarde euro in acelasi interval din 2007, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In primul semestru al acestui an, deficitul de cont curent al Romaniei isi temperase ritmul de crestere, adancindu-se cu 8,48% fata de acelasi interval din 2007, pana la 7,981 miliarde euro. In primele cinci luni din 2008, avansul deficitului balantei de plati a fost de aproximativ 11% fata de perioada ianuarie - mai a anului trecut.

In primele sapte luni ale acestui an, deficitul comercial (FOB/FOB) - principala sursa care alimenteaza dezechilibrul extern - a crescut semnificativ fata de perioada similara din 2007, cu 9,7%, pana 10,2 miliarde euro.

Potrivit datelor publicate pe 9 septembrie de Institutul National de Statistica (INS), importurile de marfuri au surclasat exporturile cu 12,703 miliarde euro in primele sapte luni ale acestui an, deficitul comercial al Romaniei adancindu-se in acest interval cu 10,42% fata de perioada similara din 2007. INS calculeaza, insa, importurile in preturi CIF, care includ costurile legate de transport din tara de origine, iar exporturile in preturi FOB, fara astfel de costuri.

In intervalul ianuarie - iulie, importurile de bunuri au crescut cu 15,2% fata de perioada similara a anului trecut, pana la aproape 32,64 miliarde euro, in timp ce exporturile au avansat cu 18,5%, pana la aproape 19,94 miliarde euro.

Balanta serviciilor si-a sporit excedentul cu 70,5% in primele sapte luni, la 648 milioane euro, de la 380 milioane euro in perioada ianuarie-iulie din 2007, mai arata datele BNR.

Daca segmentul serviciilor de transport a trecut pe un excedent de 167 milioane euro in perioada ianuarie-iulie 2008, de la un deficit de 184 milioane euro in primele sapte luni ale anului trecut, balanta de turism-calatorii si-a adancit deficitul de la 3 milioane euro la 92 milioane euro, iar segmentul "alte servicii" si-a marit usor surplusul, de la 567 milioane euro in primele sapte luni ale anului trecut la 573 milioane euro in intervalul similar din 2008. Deficitul balantei veniturilor a sporit, de asemenea, semnificativ - cu 17%, de la 2,54 miliarde euro in ianuarie-iulie 2007 la 2,97 miliarde euro in primele sapte luni din acest an, mai arata datele BNR.

Intrarile de bani in Romania din transferuri curente, care includ in special banii trimisi in tara de romanii din strainatate, au insumat 4,6 miliarde euro in intervalul ianuarie-iulie, in crestere cu 9,5% fata de primele sapte luni din 2007.

In acelasi timp, iesirile de bani au crescut cu 31,6%, de la 1,14 miliarde euro in primele sapte luni din 2007 pana la 1,5 miliarde euro in ianuarie-iulie 2008, astfel incat excedentul transferurilor curente - care intra in calculul balantei de plati - a urcat usor, cu aproape 1%, de la 3,08 miliarde euro pana la 3,11 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri