Ministrii au spus ca Banca Europeana pentru Investitii (BEI), divizia de creditare publica a Uniunii Europene (UE), va dubla nivelul creditelor oferite intreprinderilor mici si mijlocii, in contextul in care obtinerea imprumuturilor de la bancile comerciale a devenit dificila, arata NewsIn.

Ministrii au decis sa nu urmeze modelul Statelor Unite, care au cheltuit 100 miliarde dolari pe restituiri de taxe, cu scopul de a evita stagnarea economica, o masura pe care ministrul german al economiei, Peer Steinbrueck, o considera o risipa de bani in Europa.

Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, ce gazduieste intrunirea de doua zile de la Nisa a ministrilor de finante si ai reprezentantilor bancilor centrale din cele 27 de state membre UE, a sustinut acest punct de vedere.

“Nu adoptam pur si simplu o politica de expectativa si nu vom sta cu mainile in san. Trebuie sa ne asiguram ca economiile noastre evolueaza bine”, a declarat Lagarde.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a spus ca prioritatea institutiei este de a controla inflatia accentuata, in urma scumpirii petrolului si alimentelor de anul trecut.

Citeste si:

Rata anuala a inflatiei din zona euro a atins un record de 4,0% in iulie, insa s-a temperat dupa ce pretul petrolului a scazut de la recordul istoric de 147 dolari/baril atins in aceeasi perioada.

BCE a refuzat sa coboare dobanda de politica monetara, masura ce ar sustine cresterea economica, dar si majorarea preturilor, si a ales sa urce dobanda cheie in iulie de la 4,0% la 4,25%, pe fondul nevoii de a controla inflatia.

Ministrii au oferit ajutor companiilor mici, pilonul industriei europene, solicitand BEI sa ofere credite de 30 miliarde euro, intr-o perioada de trei ani, ceea ce reprezinta dublu fata de nivelul oferit in mod normal.
Recenta depreciere a monedei europene, ce a fost binevenita de presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, ar putea reduce presiunile ce apasa asupra exporturilor.

Intarirea euro este unul dintre numeroasele motive ale crizei economice din Europa, altele fiind incetinirea economica la nivel mondial, scumpirea petrolului si a alimentelor, precum si criza creditelor ce s-a extins din Statele Unite.