Deficitul de cont curent al Romaniei trebuie sa fie redus la 10% din produsul intern brut (PIB) in urmatorii ani, de la 14% in 2007, deoarece o pondere mai mare de 10% reflecta consumul in exces din economie, a spus economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.
"Reducerea deficitului de cont curent depinde de deciziile de politica fiscala si monetara. In functie de acestea vom avea o perioada mai lunga sau mai scurta pentru restrangerea deficitului de cont curent, insa nu este vorba de un an, poate de doi pana la cinci ani", a explicat Lazea.

El a reamintit ca, potrivit estimarilor BNR, deficitul de cont curent ar trebui sa se mentina in 2008 sub nivelul de 14% din PIB atins anul trecut.

Scenariul avansat de Lazea este unul moderat, comparativ cu estimarea facuta de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, care a declarat recent ca investitiile straine directe in Romania ar putea depasi 10 miliarde euro in acest an.

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza ca deficitul de cont curent de echilibru a fost cuprins intre 6,3% si 10,9% din PIB in 2007, acesta fiind nivelul sustenabil al deficitului de cont curent, precum cel acoperit de investitiile straine directe, care nu reflecta excesul de consum.

"Incepand din 2004, Romania a avut un deficit de cont curent excesiv. In principal veniturile relativ scazute si rata ridicata a investitiilor sunt factorii care explica deficitul de cont curent structural, fiind rational ca aceste deficite sa existe, dar nu la o dimensiune atat de mare ca aceea atinsa in 2007", a explicat Dumitru, care considera ca un nivel sustenabil al deficitului de cont curent in cazul Romaniei este cuprins intre 8 si 10% din PIB.

De asemenea, analiza efectuata de analistul sef al Raiffeisen Bank scoate in evidenta o anumita rigiditate a deficitului extern la o scadere sub 10% din PIB.

Principalele sectoare care au generat in ultimii ani deficit comercial, principala sursa de adancire a deficitului de cont curent, sunt masinile si dispozitivele mecanice, echipamentele electrice si aparatura de inregistrat sunetul si imaginile, produsele minerale si produsele chimice, in special cele farmaceutice. In total, aceste trei segmente au generat, in mod constant, din 2002 si pana in prezent, un deficit comercial de aproximativ 10% din PIB.

Pe de alta parte, riscurile ca balanta veniturilor sa contribuie din ce in ce mai mult la deficitul de cont curent sunt in crestere, deoarece se asteapta o crestere a profiturilor repatriate si a dividendelor platite la investitiile straine directe, a mai precizat Dumitru.

El a adaugat ca deficitul de cont curent s-a stabilizat in ultimele trei trimestre la 14% din PIB atat datorita cresterii exporturilor peste ritmul de crestere a importurilor si a evolutiei favorabile a cursului de schimb, cat si imbunatatirii structurii exporturilor, in sensul cresterii ponderii pentru sectoarele cu valoare adaugata mai mare, precum cel al automobilelor. In continuare, riscurile sunt in sensul cresterii deficitului de cont curent, din cauza posibilei incetiniri economice sau chiar a aparitieii recesiunii in zona euro, principalul partener comercial al Romaniei.

Cresterea accelerata a economiei, cu peste 6%, ingreuneaza atingerea unei tinte de inflatie de 3% in 2010, a declarat economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei
.
"Produsul intern brut (PIB) va continua sa creasca excesiv in urmatoarea perioada. Orice crestere economica de peste 6% duce inflatia la cote ridicate si scade probabilitatea ca Romania sa ajunga la o inflatie de 3% in anul 2010", a spus Valentin Lazea.

BNR tinteste o inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual la finalul lui 2009, iar pentru 2010 nu a anuntat, inca, date privind tinta de inflatie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri