Agentia de evaluare financiara Fitch a coborat, luni, de la \'pozitiva\' la \'stabila\' perspectiva asociata ratingurilor pe termen lung in valuta si in moneda nationala ale Republicii Moldova, ca urmare a deteriorarii finantarii externe a tarii si a presiunilor inflationiste, potrivit unui comunicat.
Agentia de rating a confirmat, totodata, ratingul 'B-' pentru credite pe termen lung in valuta al Moldovei si ratingul 'B' pentru credite pe termen lung in moneda nationala. Fitch a confirmat, de asemenea, plafonul de tara 'B-' al Republicii Moldova.

Revizuirea in scadere a perspectivei asociata calificativelor Modlovei pentru credite pe termen lung in valuta si moneda locala reflecta inrautatirea finantelor externe ale Moldovei si continuarea presiunilor inflationiste.

Moldova s-a confruntat cu socuri externe semnificative care au deteriorat perspectiva pe termen lung. Pretul gazelor naturale rusesti exportate in Moldova a continuat sa creasca anul acesta, iar exporturile de vinuri moldovenesti au fost interzise de guvernul rus in cea mai mare parte a anului 2006 si 2007.

In 2007, Republica Moldova s-a confruntat cu o seceta ce a dus la o scadere accentuata a productiei industriale.

"Economia Republicii Moldova a resimtit semnificativ impactul tuturor acestor socuri", scriu analistii de la agentia de rating. "Deficitul de cont curent al Moldovei s-a largit pana la aproape 18% din produsul intern brut (PIB)", explica Fitch si estimeaza o incetinire a cresterii economice a Moldovei la 3% in 2007, in timp ce inflatia depaseste pragul de 10%.

Moldova ar putea sa se confrunte cu socuri negative politice si economice, din cauza deficitului comercial ridicat, a cresterii datoriei externe, a lichiditatii scazute si a expunerii la comertul cu Rusia, cu care se afla in continuare in disputa din cauza provinciei separatiste Transnistria, explica Fitch.

"Cu toate acestea, Fitch considera ca riscul reinnoirii conflictului din Transnistria este scazut", potrivit comunicatului.

Economia Republicii Moldova se confrunta cu multe puncte slabe structurale, inclusiv un sector guvernamental extins si un mediu de afaceri slab.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri