Cota unica de impozitare de 16% a creat dezechilibre economice, veniturile la buget din impozitul pe venit fiind mai mici cu aproximativ 17.500 miliarde de lei fata de cele programate initial. Totodata, cheltuielile bugetare estimate au fost mai mari decat cele prevazute, din cauza situatiilor neprevazute, precum calamitatile sau criza medicamentelor. In acelasi timp, impactul cotei unice a fost amplificat de cresterea creditului de consum si de transferurile de bani realizate de romanii care lucreaza in strainatate.

Acestea reprezinta concluziile unui studiu elaborat recent de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Municipiului Bucuresti (CCIRB). In acest context, specialistii care au intocmit documentul considera ca majorarea taxei pe valoare adaugata (TVA) este inevitabila.

Strategia fiscala a Ministerului Finantelor Publice pentru urmatorii patru ani presupune, potrivit CCIRB, majorarea cotei standard TVA la 22%, majorarea cotei reduse TVA de la 9% la 11%, aplicarea cotei TVA la 22% pentru cazare in hoteluri si campinguri si obligativitatea angajarii a cinci salariati pentru infiintarea unei microintreprinderi.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Probleme la Tarom: defectiuni tratate superficial la aeronave