Economia Romaniei trebuie sa se bazeze pe societati cu capital romanesc, deoarece companiile multinationale, care "domina" in prezent economia tarii, isi pot schimba planurile de investitii din cauza evolutiilor altor piete, ceea ce poate afecta cresterea economica, considera premierul Tariceanu.
"Am pledat si pledez in continuare pentru crearea unor campioni economici in Romania. Societati cu capital romanesc care sa fie capabile, in aceasta perioada, sa furnizeze produse si servicii pentru cererea de pe piata romaneasca si sa aiba posibilitatea de expansiune in regiune in viitor, astfel incat acest ritm de crestere economica de exceptie pe care il cunoastem sa continue in anii urmatori", a declarat, luni, premierul Romaniei, Calin Popescu Tariceanu.

Prim-ministrul a declarat ca este ingrijorat de incetinirea cresterii economice din mai multe state europene, fenomen care ar putea afecta si performantele economice ale Romaniei.

"Nu pot sa spun ca nu ma ingrijoreaza ceea ce se intampla in multe tari europene, unde cresterea economica a inceput sa fie puternic incetinita sau chiar apar semnele unui declin si ne punem cu totii intrebarea daca aceste fenomene vor putea influenta economia romaneasca in ansamblul ei", a mai spus premierul, citat de NewsIn.

Seful Executivului considera, insa, ca perspectiva economiei romanesti va fi buna in urmatorii ani, cand va inregistra o crestere "solida" si performante "cu mult peste media europeana", precizand ca la aceasta vor contribui si programul Guvernului de investitii in infrastructura de comunicatii, educatie si sanatate, modernizarea agriculturii si dezvoltarea mediului rural.

"Ne asteptam ca la rata de economisire, daca atinge 10% din PIB, sa mai avem un aport suplimentar de 13-15 miliarde euro anual, care sa fie injectati in economia romanesca, pe langa investitiile straine care anul acesta vor totaliza, cel mai probabil, 10 miliarde euro", a spus el.

In prima jumatate a acestui an, produsul intern brut (PIB) al Romaniei a fost de 195,8 miliarde lei (53,3 miliarde euro), in crestere cu 8,8% fata de perioada similara din 2007, avansul economic anual in trimestrul II fiind de 9,3% - ambele recorduri ale perioadei postrevolutionare, potrivit primelor estimari publicate la inceputul acestei luni de Institutul National de Statistica (INS).

Comisia Nationala pentru Prognoza (CNP) estima, in ultimul raport publicat in primavara, o crestere economica de 6,5% pentru acest an, insa datele peste asteptari din primul semestru ar putea impinge CNP la o revizuire in crestere semnificativa a estimarilor in prognoza de toamna.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat in sedinta de saptamana trecuta a Executivului ca estimarile privind cresterea economica se situeaza intre 8,5% si 9,1% pe intregul an.

Produsul intern brut (PIB) al statelor membre ale Uniunii Europene (UE) a crescut in trimestrul al doilea cu 1,7% fata de perioada similara din 2007, insa a inregistrat o scadere cu 0,1% fata de primul trimestru al acestui an, potrivit datelor preliminare publicate, in luna august, de Eurostat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri