"Cresterea pensiilor incepand cu 1 octombrie se va intoarce ca un bumerang impotriva pensionarilor, prin cresterea tuturor preturilor, intrucat aceasta decizie contribuie la reaprinderea inflatiei. În plus, statul va trebui sa alimenteze anul viitor bugetul de pensii din alte resurse decat bugetul asigurarilor sociale, pentru ca nu cred ca aceasta crestere economica de 8-9% va putea fi sustinuta si in 2009", a declarat, citat de NewsIn, fostul ministru al finantelor, Ionut Popescu.

El considera ca sansele ca deficitul bugetar sa depaseasca nivelul de 3% din PIB au sporit foarte mult, ca urmare a devansarii cresterii pensiilor.

Dupa primele sapte luni ale acestui an, Finantele au anuntat un deficit al bugetului consolidat de 0,64% din produsul intern brut (PIB), fata de excedentele obtinute in aceeasi perioada in anii anteriori.

De altfel, evolutia bugetului din 2008, cu deficite inca de la jumatatea anului, ar putea semnala, spun analistii, ca tinta de deficit bugetar a Guvernului de dupa ultima rectificare din iulie, de 2,3% din PIB, pare prea optimista.
Analistul economic Ilie serbanescu apreciaza ca efectele cresterii pensiilor vor fi resimtite din plin anul viitor.

"Economia Romaniei va deveni extrem de vulnerabila in 2009, cand nu vor mai exista bani pentru sustinerea acestor cresteri si vor trebui imprumutati bani din exterior. Cum costul finantarii creste pe plan international, rezulta ca va trebui sa platim scump pentru masurile populiste ale actualului guvern", a spus Serbanescu.

Citeste si:

Majorarea pensiilor va aduce pe deficit bugetul asigurarilor sociale si va forta Executivul sa ia bani din bugetul de stat, deja puternic deficitar. Or, avertizeaza analistii, Guvernul ar putea creste impozitele, solutia cea mai la indemana fiind majorarea in 2009 a taxei pe valoarea adaugata (TVA), mai usor de colectat si cu efecte care se resimt rapid in veniturile bugetare.

"Aceste cresteri abia daca vor acoperi majorarile facturilor la energie din acest an, insa este foarte posibil ca deficitul bugetar sa ajunga, astfel, la 3% din PIB. Cred ca in anii urmatori va fi nevoie de o politica mai sustinuta de crestere a veniturilor bugetare pentru a putea acoperi cresterea pensiilor, iar acest lucru se poate face prin majorarea TVA sau prin largirea bazei de impozitare", a declarat directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.

Avocatul Gabriel Biris considera ca majorarea pensiilor, incepand cu 1 octombrie, nu va afecta foarte mult inflatia, insa va creste riscul depasirii deficitului bugetar de 3% din PIB.

Biris propune, ca solutie, ca decizia de majorare a pensiilor sa fie urmata de cresterea salariului minim pe economie la 800 de lei si desprinderea acestuia de prestatiile sociale, pentru a creste incasarile la bugetul asigurarilor sociale.