Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat vineri ca acuzatiile potrivit carora statul roman ar plati penalitati catre Bechtel sunt "minciuni sfruntate", deoarece ministerul pe care il conduce nu a dat niciun leu pentru asa ceva.
"Ministerul Transporturilor nu a platit niciun leu penalitati de cand sunt eu ministru", a precizat Orban, citat de NewsIn, care a adaugat ca lucrarile la Autostrada Transilvania s-au efectuat in masura de 90% in mandatul sau.

Totusi, Orban a subliniat ca, la fel ca in "orice gogomanie" in care exista un sambure de adevar, in timpul mandatului lui Gheorghe Dobre (PD) s-au platit sase milioane de euro, dintre care patru milioane de euro pentru nefolosirea utilajelor si doua milioane de euro pentru intarziere.

Vicepresedintele PSD Dan Nica a declarat, vineri, la Galati, ca Ministerul Transporturilor plateste constructorului Autostrazii Transilvania, compania Bechtel, penalitati de 13.000 de euro pe zi pentru neplata lucrarilor executate, valoarea despagubirilor achitate cifrandu-se la 70 milioane de euro.

Liderul PSD sustine ca vinovat de aceasta situatie este ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, care nu a asigurat fonduri pentru plata lucrarilor efectuate Bechtel, transmite corespondentul NewsIn.

Luna trecuta, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca suma alocata in 2008 pentru construirea autostrazii Transilvania ar putea fi suplimentata pana la finele anului in functie de capacitatea de lucru a companiei constructoare si ca lucrarile trebuie impulsionate de catre Ministerul Transporturilor.

Purtatorul de cuvant al companiei Bechtel, Bogdan Sgarcitu, a precizat, luna trecuta, ca au fost construiti sase kilometri din autostrada Transilvania si estimeaza ca, pana la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lunii octombrie, Bechtel ar putea finaliza un tronson de pana la zece kilometri, iar pana la sfarsitul anului - 20 de kilometri.

Sgarcitu a declarat ca lucrarile realizate in aprilie, mai si iunie nu au fost achitate, desi au fost certificate, iar valoarea acestora se ridica la 67 de milioane de euro.

Acesta a fost contrazis de premierul Tariceanu, care declarase ca lucrarile au fost decontate, cu precizarea ca plata se face dupa certificarea lucrarilor executate.

Potrivit datelor furnizate agentiei NewsIn de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), se estimeaza ca Bechtel sa realizeze, conform acordului de modificare la contractul incheiat in 2009, lucrari in valoare de 319.600.000 euro.

Pentru firma Bechtel, conform acordului de modificare la contractul incheiat, necesarul pentru 2008 se ridica la suma de 442.000.000 euro. Bugetul aprobat pentru proiectul Autostrada Transilvania la 30 iunie a fost de 246.231.142 euro.

Firmei Bechtel i-au fost platiti pana in prezent, pentru anul in curs, de catre CNADNR peste 194 milioane euro, iar pentru restul activitatilor necesare proiectului (exproprieri, deminari, descarcare arheologica, mutare si protejare utilitati) au fost platiti 16.669.051 euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri