Programele structurale im plementate dupa aderare ar putea insemna aproape 6 miliarde de euro, din care, afirma Valer Bindea, secretar de stat in Ministerul Muncii, circa 1,5 miliarde euro urmeaza sa fie destinati programelor in domeniul social. Modul cum vor fi distribuite exact fondurile structurale pentru perioada 2007-2013 inca nu este stabilit la Bruxelles, afirma Ana Carla Pereira, oficial al Comisiei Europene, Directia Generala Ocupare Afaceri Sociale si Egalitate de Sanse. Acum se deruleaza o perioada de consultari, care va dura pana spre toamna, timp in care organizatiile nonguvernamentale pot face propuneri, astfel incat fondurile structurale europene sa fie mult mai bine adaptate necesitatilor comunitatilor locale. "Sunt bani, dar au un mic impact la nivelul comunitatilor locale, urmeaza sa intelegem de ce, care sunt problemele la nivel local", explica dna Pereira. Principala problema a proiectelor derulate pana acum a fost sustenabilitatea. Cum s-a terminat finantarea europeana s-a sistat si proiectul. Proiectele care vor beneficia de finantarea fondurilor structurale vor fi circumscrise, in special, problematicii ocuparii pe termen lung. Spre exemplu, cu bani europeni o mama rroma cu multi copii, care vrea sa participe la un training poate sa plateasca baby-sittingul pentru copiii ei sau, daca obtine un serviciu, sa i se plateasca costul actelor de indentitate. "Orice proiect poate fi finantat daca obiectivul final este ocuparea", explica dna Pereira.

Proiectele pentru integrarea de societati sunt mai bine apreciate de finantatori

Chiar daca rromii nu beneficiaza de bani aparte in cadrul fondurilor structurale, programele facute de ONG-urile rromilor - pentru ocupare si incluziune sociala - vor fi mai bine punctate in selectia proiectelor, a declarat Valer Bindea, secretar de stat pentru afaceri europene la Ministerul Muncii. Este o modalitate de promovare a programelor facute pentru comunitatea rromilor, care numara, dupa aprecierea lui Florin Cioaba, circa 3 milioane de persoane, desi recensamantul a numarat numai 530.000. Pana acum, la nivelul intregii tari s-au derulat circa 100 de programe pentru rromi, cu finantare europeana, in valoare de circa 9 milioane de euro, in educatie, sanatate, ocupare sau activitati generatoare de venit. Daca vor sa acceseze fondurile structurale, rromii trebuie sa-si faca proiectele de pe acum, recomanda autoritatile. Pentru proiectele privind ocuparea, derulate prin Fondul Social European, cei care vor sa propuna proiecte se pot adresa unitatilor de management constituie in cadrul Agentiilor de Ocupare a Fortei de Munca din orasele centre de regiuni.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri