Rata anuala a somajului la nivel national a fost de 3,9%, in august, fiind egala cu cea din august 2007, insa a urcat cu 0,1% fata de luna precedenta a acestui an, ca urmare a cresterii somajului in randul femeilor, conform datelor publicate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
In august 2008, figurau 345.510 someri in baza de date a ANOFM, cu peste 5.000 mai multi decat in luna iulie.

Dintre acestia, doar 90.441 primesc indemnizatie, cu peste 1.100 de persoane mai putin decat in luna anterioara.
Ponderea somerilor neindemnizati in totalul somerilor se mentine ridicata, la 73,82%, fiind cu 0,7 puncte procentuale superioara celei din a saptea luna a acestui an. Din totalul somerilor neindemnizati, sub doua treimi (63,57%) primesc un venit minim garantat conform Legii 416/2001 si venituri de completare sau plati compensatorii.

In luna august 2008, rata somajului masculin a ramas constanta, la 3,8%, in timp ce rata somajului feminin a sporit cu 0,1 puncte procentuale, la 3,9%, comparativ cu luna precedenta.

Numarul persoanelor fara loc de munca inregistrate a crescut foarte mult in judetele Dolj, cu 2.170 de persoane, Iasi, cu 732 de persoane, si Gorj, cu 696 persoane. In schimb, in judetele Vaslui, Caras Severin si Cluj au fost raportate scaderi ale somerilor, cu 562 persoane, 359 si, respectiv, 352 persoane.

Cei mai multi someri neindemnizati in totalul celor fara o slujba au fost inregistrati in Galati, Mehedinsi si Iasi, unde ponderea acestora depaseste 85%.

Cel mai ridicat nivel al ratei somajului a fost atins, in luna august, in judetul Mehedinti, de 8,4%, urmat de judetele Vaslui, cu 7,4% si Dolj, cu 7,1%. In judetul Ilfov a fost inregistrata cea mai mica rata a somajului, de 1,3%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri