Deficitul bugetului general consolidat s-a adancit dupa primele opt luni ale acestui an la 1,02% din produsul intern brut (PIB), de la 0,64% la sfarsitul lui iulie, a declarat miercuri ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.
Pentru calcului deficitului, a fost folosita estimarea din primavara a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) privind PIB-ul din acest an, de 475 miliarde lei, la care a fost raportat si deficitul bugetar din primele sapte luni.

"La opt luni avem 1,02% din PIB-ul vechi, de 475 miliarde lei, insa, daca il calculam la noua prognoza, acesta este de 0,88% din PIB", a mai spus Vosganian.

Mai devreme, ministrul declarase ca noua estimare pentru PIB-ul Romaniei din acest an a Comisiei este de 505 miliarde lei.

Pentru acest an, Executivul si-a programat un deficit al bugetului consolidat de 2,3% din PIB, insa majorarea masiva a cheltuielilor pentru salarii si pensii inainte de alegeri ii face pe multi analisti sa estimeze o depasire a plafonului de deficit de 3% din PIB cerut de Bruxelles.

Vosganian a mai anuntat si o noua programare in avans a unor cheltuieli, precizand ca va propune in sedinta de guvern un act normativ prin care sa se devanseze de la 20 decembrie la 30 octombrie 2008 plata despagubirilor pentru cei care au depus bani in vederea obtinerii unui autoturism Dacia pana in 1989.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri