Romanii, cei mai saraci din Europa
Cu un salariu minim de 91 de euro pe luna, 3,1 milioane lei, romanii sunt cei mai saraci oameni din Europa Centrala si de Est. Standardele internationale accepta un nivel al saraciei la un venit de 1$/zi, dar romanul se afla la 0,8$/zi - 23.000 lei. Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa, sustine ca astazi, in Romania, 28-34% din persoanele active traiesc sub pragul de saracie, desi sunt angajate in productie.

Procentul este confirmat si de Maria Molnar, cercetator in cadrul Institutului National de Economie: 25% din populatie este saraca, iar din acest procent, 8,6% se afla la saracia extrema. Aceasta din urma nu are asigurate, prin celebrul cos de consum, cele 2.550 calorii zilnic. In Raportul Bancii Mondiale privind saracia in Romania, romanii saraci au un venit de 1.575.000 lei pe luna, iar cei aflati la saracie extrema au un venit de numai 990.000 lei pe luna.

In aceasta ultima categorie intra majoritatea taranilor, considerati cei mai saraci romani. Liderul Cartelului Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, ieri, ca o persoana normala are nevoie, doar pentru hrana, nu si pentru celelalte cheltuieli - sanatate, educatie, facturi, telefon, transport - de cel putin 7,2 milioane lei pe luna, salariu minim. "Ar trebui sa avem insa cel putin 9-10 milioane lei pe luna salariu minim, pentru a nu muri de foame.

Iar ajutorul social ar trebui sa fie de 5 milioane lei pe luna", a declarat Hossu. Acesta sustine ca FMI a acceptat o marire a salariului minim de la 3,1 la 3,3 milioane de lei pe luna. "Din cauza inflatiei, in termeni reali, nu avem o marire, ci o scadere de salariu", a mai declarat liderul Cartelului Alfa.

Cauzele saraciei - lipsa de educatie a fortei de munca

Printre cauzele acestei saracii, Dumitru Costin, liderul BNS, considera ca se afla si gradul scazut de educatie a resurselor umane din Romania. Industriile, bazate exclusiv pe manufacturare, in continuare tin la un nivel scazut forta de munca. "De aceea, si produsele respective - confectii, incaltaminte, lemn - nu au valoare adaugata mare. De aici deriva si marile probleme pe care le are Romania pe pietele externe. Politica industriala nu este coerenta, de aceea nici investitorii nu vin", declara Dumitru Costin.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri