Isarescu: Legislatia muncii, rigida si total depasita, trebuie reformata rapid

Legislatia muncii este "rigida si total depasita", motiv pentru care trebuie reformata rapid, in concordanta cu rata actuala a somajului, pentru a evita o blocare a dezvoltarii economice, a spus guvernatorul Bancii Nationale Romane (BNR), Mugur Isarescu.

Guvernatorul bancii centrale considera ca actualul Cod al Muncii dezavantajeaza angajatorul, motiv pentru care reforma structurala din acest domeniu trebuie sa fie prompta, pentru a contracara lipsa fortei de munca.

"Toata legislatia muncii cred ca este rigida si total depasita si este creata pentru perioadele in care aveam somaj ridicat. Acum, in mod evident, te uiti inainte, in spate, in stanga, in dreapta, mai toti angajatorii se plang de lipsa fortei de munca", a spus Isarescu, citat de NewsIn.

In aceste conditii, legislatia muncii trebuie reformata rapid, pentru a evita blocarea dezvoltarii economice, a mai spus Isarescu si a adaugat ca actualul Cod al Muncii a fost elaborat in conditiile in care rata somajului era mai mare decat cea actuala, care oscileaza in jurul a 3%.

Guvernatorul BNR a adaugat ca printre schimbarile necesare in pachetul legislativ privind piata muncii se numara si reducerea birocratiei.

"Reforma structurala nu este o denumire abstracta, inseamna foarte multe lucruri: mai putina birocratie, inclusiv o legislatie fiscala mai clara, cu mai putine reguli, mai putin complicata", a precizat Isarescu.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estima, in prognoza de toamna, ca balanta fortei de munca civile va evidentia o rata medie a somajului de 4,6% in 2008, in vreme ce la finalul anului se va situa la 4%, de la un nivel mediu de 4,7% in 2007, respectiv de 4,1% la finalul lunii decembrie a anului trecut.

Rata anuala a somajului s-a mentinut la 3,9% in august, insa a urcat cu 0,1 puncte procentuale fata de iulie, potrivit datelor publicate, miercuri, de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).

Tot in prognoza de toamna, CNP estima ca rata somajului, calculata conform practicilor Biroului International al Muncii (BIM), s-ar putea cifra la 6,3% in 2008, de la 6,4% in 2007.

In trimestrul I al acestui an, rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 57,7%, iar rata somajului BIM de 6,3%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri