Liderii Congresului au spus ca au incheiat, duminica, un acord preliminar, insa persista intrebarea daca planul de salvare, ce ar utiliza banii contribuabililor pentru a rascumpara credite ipotecare neperformante, ar readuce increderea in pietele turbulente si ar pune capat unei recesiuni adanci.

Pretul petrolului tranzactionat pe piata americana, cu livrare in noiembrie, a scazut cu 1,09 dolari, la 105,85 dolari/baril, extinzand coborarea de vineri, de 1,13 dolari.

Petrolul Brent, tranzactionat pe piata londoneza, s-a ieftinit cu 82 centi, la 102,72 dolari/baril.

Citeste si:

“Petrolul se ieftineste din cauza aprecierii dolarului. Cred, de asemenea, ca pietele sunt prudente in legatura cu planul de salvare a bancilor si exista sentimentul ca pachetul riscant de masuri ar putea afecta cererea de petrol”, a declarat analistul din cadrul Australia & New Zealand Bank (ANZ), Mark Pervan.

Oficialii americani se pregatesc sa voteze, luni, crearea unui fond guvernamental de 700 miliarde dolari pentru a rascumpara credite neperformante si a ajuta la aplanarea crizei financiare, in contextul in care doua mari banci europene aflate in impas financiar pareau a fi in pragul nationalizarii.