Managerii companiilor romanesti se asteapta ca activitatea economica sa creasca in perioada septembrie - noiembrie 2008, optimismul fiind mai pronuntat in randul managerilor din firmele mari, si estimeaza, totodata, cresteri de preturi, potrivit unei anchete de conjunctura a INS.
Potrivit opiniilor exprimate in septembrie 2008 de managerii companiilor, pentru perioada septembrie - noiembrie 2008 se asteapta o crestere a activitatii din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul, servicii si o tendinta de stabilitate in constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Managerii din industria prelucratoare estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a volumului productiei, atat pe total (sold conjunctural +18%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Optimismul este mai pronuntat in randul managerilor din companiile cu 250-499 de salariati (sold conjunctural +34%).

Pe total industrie prelucratoare, numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 77% din opiniile exprimate. Preturile produselor industriale vor creste (sold conjunctural +25%), intr-un ritm usor mai rapid decat in estimarea precedenta (sold conjunctural +24%).

Conform estimarilor din luna septembrie 2008, pentru urmatoarele trei luni, se prognozeaza o tendinta de stabilitate a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din constructii (68% din total opinii exprimate, respectiv 69%). Tot o tendinta de stabilitate este prognozata si in ce priveste numarul de salariati, potrivit a 76% din estimari, in schimb, managerii vad o crestere a preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +38%).

Managerii estimeaza, pentru lunile septembrie - noiembrie din acest an, o crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural +34%). Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica isi va mentine trendul pozitiv (sold conjunctural +41%), la fel si comenzile de marfuri adresate furnizorilor (sold conjunctural +27%).

In luna septembrie 2008, volumul stocurilor de marfuri ar putea ramane la un nivel optim pentru buna desfasurare a activitatii de comert cu amanuntul, potrivit a 95% din opiniile exprimate. In plus, angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o usoara crestere a numarului de salariati din acest sector (+11% sold conjunctural) si un avans mai mare al preturilor de vanzare cu amanuntul care ar putea creste (sold conjunctural +36%).

Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, la un sold conjunctural de +24%. Pe primul loc in aprecierea cifrei de afaceri se afla companiile mari (250-499 de salariati), la care soldul conjunctural inregistrat este de +49%, urmate de intreprinderile mijlocii (50-249 de salariati), cu un sold conjunctural de +37% si firmele mici (1-49 de salariati ), sold conjunctural de +24%.

Conform estimarilor din luna septembrie 2008, cererea de servicii isi va mentine, pentru urmatoarele trei luni, trendul ascendent pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +28%). In sectorul serviciilor se estimeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara crestere a numarului de salariati (sold conjunctural 11%). De asemenea, managerii considera ca preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +21%).

"Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1.950 agenti economici), constructiilor (1.404), comertului cu amanuntul (2.172) si serviciilor (2.070). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de ±5% la nivel total sector", se mai arata in comunicatul Statisticii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri