Eliminarea contractului colectiv de munca la nivel national ar afecta o treime din angajatii romani

Desfiintarea contractului colectiv de munca la nivel national ar trimite in zona gri a economiei o treime din agentii economici, in conditiile in care doar 21 din cele 32 de sectoare economice au semnate contracte la nivel de ramura, iar foarte multe firme prefera sa plateasca angajatii "la plic".

Propunerea de desfiintare a contractului colectiv de munca la nivel national este inclusa in programul de guvernare al Partidului Democrat - Liberal (PD-L).

"IMM-urile sunt cele mai interesate de desfiintarea contractului colectiv de munca la nivel national pentru ca astfel pot frauda mai usor sistemul fiscal. Pentru ca foarte multe firme mici isi platesc angajatii la limita salariului minim pe economie aceastea pun presiune pentru eliminarea plafonului minim", a declarat, citat de NewsIn, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Potrivit liderului sindical, cei care vor avea cel mai mult de pierdut in urma aplicarii acestei masuri ar fi angajatii necalificati si cei care lucreaza in ramurile economice cu productivitate scazuta pentru ca nu vor mai beneficia de siguranta salariu minim stabilit la nivel national.

Totodata, Hossu a afirmat ca aceasta masura ar avantaja confederatii patronale reprezentative la nivel national a caror putere de decizie va creste odata cu dizolvarea Consiliului Economic si Social.

Majoritatea patronatelor nu sunt de acord cu desfiintarea contractului colectiv de munca la nivel national si sustin ca aceasta masura ar crea haos in piata muncii din Romania. Presedintele Uniunii Nationale a Patronatelor cu Capital Privat din Romania (UNPCPR), Costel Olteanu, sustine ca aceasta decizie ar elimina programele si strategiile nationale intocmite pe piata muncii.

La randul sau, Florin Costache, presedintele Patronatului National Roman, afirma ca acest contract este semnat in toate tarile din Uniunea Europeana, iar in cazul in care ar fi eliminat ar trebui adoptat sistemul american unde este stabilit un nivel minim pentru plata la ora a unui angajat.

In schimb, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, sustine ca desfiintarea contractului colectiv de munca la nivel national ar avea ca efect cresterea productivitatii muncii si ar scurta timpul de negociere a salariului minim dintre patronat si sindicate. Pogonaru a tinut sa precizeze ca introducerea acestei masuri in viitorul program de guvernare ar duce la disparitia patronatelor "capusa" care activeaza in economie.

"Este inechitabil sa punem in aceeasi balanta in timpul negocierii salariului minim marja de profitabilitate din sectorul textile cu domeniul IT. Daca ar fi eliminat contractul colectiv de munca la nivel national economia ar avea oricum de castigat pentru ca aceasta masura ar urgenta inchiderea unor sectoare cu profituri foarte mici", a explicat Pogonaru.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri