Deficitul bugetar va depasi 3% din produsul intern brut (PIB) in 2008, iar tinta de inflatie stabilita de BNR pentru anul viitor va fi depasita in cazul in care salariile profesorilor vor creste cu 50%, au declarat reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Deficitul bugetar nu mai poate fi mentinut sub pragul de 3% din PIB in acest an daca salariile profesorilor vor creste de la 1 octombrie cu 50%, iar presiunea pusa pe inflatie anul viitor va fi foarte mare. Efectele cresterilor salariale se vor vedea in 2009 cand tinta de inflatie stabilita de BNR va fi depasita", au declarat, citati de NewsIn, reprezentanti ai bancii centrale.

Banca centrala tinteste o inflatie de 3,8%, plus sau minus un punct procentul, pentru sfarsitul acestui an, dar anticipeaza o inflatie de 6,6%, in vreme ce pentru finalul lui 2009 tinteste o inflatie de 3,5%, cu intervalul aferent de +/- 1 pp.

Analistii economici considera ca, odata cu depasirea deficitului bugetar de 3% din PIB, Romania risca sa fie sanctionata de Comisia Europeana si sa piarda, astfel, miliarde de euro din fondurile comunitare.

"Deficitul bugetar va depasi fara discutii 3% din PIB, iar acest lucru va avea ca efect scaderea ratingurilor de tara ale Romaniei, diminuarea investitiilor straine, scaderea proportiei de atragere a fondurilor UE si nu in ultimul rand accelerarea inflatiei", a spus consultantul financiar Bogdan Baltazar, pentru NewsIn.

Acesta sustine ca majorarile salariale ale bugetarilor din aceasta toamna ar putea costa bugetul Romaniei 10 miliarde euro.

La randul sau, analistul economic Ilie Şerbanescu considera ca Romania ar putea fi sanctionata de Comisia Europeana pentru depasirea unui deficit bugetar de 3% din PIB si atrage atentia ca din cauza creserilor salariale vor fi sistate investitiile din infrastrucura, scoli si spitale.

Potrivit directorului Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, foarte multi profesori nu vor beneficia de cresterea salariilor cu 50% pentru ca un numar mare de localitati din Romania nu vor putea sustine din bugetele locale aceste majorari.

"Salarii nu se dau decat daca exista disponibilitati banesti, iar in acest moment sunt universitati si orase care nu au avut bani pentru a plati restantele profesorilor. Orasele si comunele vor trebui sa introduca noi taxe sau sa le cresca pe cele vechi pentru a plati aceste majorari", a explicat Voinea.

Specialistul in probleme de fiscalitate Gabriel Biris sustine ca romanii vor plati scump pentru cresterea deficitului din acest an, in contextul in care costul creditului a crescut foarte mult in 2008, ca urmare a crizei financiare internationale. Biris a afirmat ca majorarea salariilor profesorilor cu 50%, de la 1 octombrie, necesita un efort bugetar de cel putin 150 milioane euro.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara marti ca majorarea salariilor din invatamant ar trebui amanata pentru urmatorul guvern, intrucat efortul financiar necesar va fi de peste un miliard de euro, nivel ce depaseste investitiile totale in educatie din acest an.

Cresterea salariilor cu 50% aduce cheltuieli suplimentare de 1 miliard lei in 2008 si peste 4 miliarde lei in 2009
La randul sau, ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, care a votat marti in Parlament majorarea salariilor pentru profesori, a sustinut, miercuri, la Iasi, ca orice crestere a salariilor de peste 9%, cat era prevazut in buget, inseamna un efort bugetar de 1 miliard lei pana la sfarsitul anului, iar de anul viitor nu vor fi bani pentru investitii.

"Daca lucrurile raman asa cum sunt astazi, nu vom mai avea bani pentru investitii, in conditiile in care efortul bugetar pe anul 2009 pentru salarii va fi de 1,2 miliarde de euro (circa 4,26 miliarde lei n.r.), adica intregul buget al Ministerului de cheltuieli de capital. Acest lucru este o realitate si este obligatia mea de ministru sa o spun. Mi-as dori sa am mai multe resurse, cred ca ar fi trebuit sa marim procentul alocat din PIB pentru a acoperi salariile, astfel incat sa avem fonduri si pentru altele", a spus ministrul Adomnitei.

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat marti, cu 254 de voturi pentru, legea prin care salariile cadrelor didactice se majoreaza cu peste 50% incepand de la 1 octombrie, actul normativ mergand spre promulgare la presedintele Romaniei.

Legea de aprobare a OUG 15/2008 prevede, datorita unui amendament al PSD, ca salariile profesorilor universitari sa creasca cu 74%, iar cele ale cadrelor didactice din sistemul preuniversitar sa se mareasca cu 54%. De aceasta masura ar urma sa beneficieze 277.318 profesori din Romania.

Premierul Tariceanu a calificat votul deputatilor ca fiind un gest de "superpopulism", precizand ca majorarea nu este sustenabila economic, iar parlamentarii ar fi trebuit sa se gandeasca de unde vor lua bani pentru cresterea salariilor.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca va promulga legea privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice, act normativ adoptat de Parlament marti, in unanimitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri