Angajatorii europeni ofera programe de sanatate atractive, in primul rand pentru a retine personalul calificat, pentru a gestiona eficient riscurile legate de sanatate si apoi pentru a imbunatati productivitatea si performanta angajatilor, arata un studiu realizat de Mercer.
Studiul companiei de consultanta in resurse umane Mercer a fost realizat in 24 de tari europene, dupa ce au fost intervievati reprezentantii a 800 de companii, in perioada mai - iunie 2008.

"Peste doua treimi dintre respondenti au declarat ca ar face eforturi foarte mari pentru a-si retine angajatii performanti. Beneficiile medicale sunt apreciate la un nivel inalt in toate tarile in care angajatii percep sistemul de sanatate national ca fiind precar", a declarat Steve Clements, director al Mercer.

El a adaugat ca beneficiile medicale sunt apreciate ca "unelte in atragerea de personal calificat, mai ales in economiile emergente din estul Europei care se confrunta cu un deficit de personal calificat".

Companiile europene cheltuie, in medie, 5,3% din totalul fondului de salarii pentru beneficii medicale pentru angajati si mai mult de jumatate (51%) din companii au raportat, anul trecut, o crestere a cheltuielilor in medie cu 5% pentru fiecare angajat, conform Raportului Pan European asupra beneficiilor si programelor de sanatate.

In pofida costurilor care sunt in continua crestere, companiile intentioneaza sa pastreze beneficiile si programele de sanatate daorita rolului cheie pe care acestea il joaca in atragerea si retentia personalului, potrivit aceluiasi studiu.

Angajatorii europeni cheltuie, in medie, 5,3% din totalul fondului de salarii pentru beneficii si programe de sanatate. Totodata, angajatorii din statele care finanteaza sistemul public sanitar de la bugetul de stat cheltuie peste medie pentru programele de sanatate, fata de statele unde se aplica sistemul de asigurari sociale, potrivit Mercer.

Acelasi studiu releva faptul ca mai mult de jumatate dintre angajatii europeni (57%) nu contribue la programele de sanatate aplicate de angajator.

"Comparativ cu Statele Unite ale Americii (SUA) unde angajatii acopera circa un sfert dintre din costurile asigurarilor de sanatate, angajatorii europeni mai au spatiu de manevra pentru a-si echilibra balanta dintre costuri si beneficii", a adaugat Clements.

Peste jumatate dintre directorii de companii intervievati sunt mai ingrijorati de impactul programelor de sanatate asupra productivitatii (52%) si de a ramane competitivi cu programele implementate in companie (46%), decat de costurile purtate de un astfel de program (40%).

Cel mai popular beneficiu oferit angajatilor este concediul medical platit de companie, care este oferit de 71% dintre respondenti. Urmeaza sustinerea financiara oferita angajatilor cu invaliditati pe perioade mai lungi de timp este oferita de 51% dintre companii, in timp ce beneficiile stomatologice sunt preferate de 37% dintre angajatorii intervievati, se mai arata in studiul Mercer.

Compania Mercer apartine grupului Marsh & McLennan Companies si este prezenta pe piata din Romania prin compania de brokeraj in asigurari Marsh, pe segmentul de Health & Benefits.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri