Preturile productiei industriale si-au temperat usor ritmul de crestere in august, luna in care au fost cu 20,07% mai mari decat in august 2007, cel mai dinamic sector fiind industria prelucratoare, unde acestea au avansat cu 22,4%, a anuntat, joi, Institutul National de Statistica (INS).
In intervalul iulie 2007- iulie 2008, preturile productiei industriale - care masoara evolutia de ansamblu a preturilor produselor si serviciilor industriale fabricate si livrate de producatorii interni in primul stadiu de comercializare - avansasera cu 20,34%.

Potrivit Statistica, preturile din industria prelucratoare au crescut cel mai mult in august 2008 fata de august 2007, in timp ce preturile din sectorul extractiv si de pe segmentul energiei electrice si temice, gaze si apa au avansat intr-un ritm mai lent, fiind in august cu 12,4%, respectiv 10,5% mai mari decat in luna similara din 2007.

In ce priveste marile grupe industriale, in a opta luna din 2008, cel mai mult au crescut preturile din sectorul energetic, cu 23,7% si cele din industria bunurilor intermediare, cu 23,1% fata de perioada similara din 2007.

Cresteri sub nivelul inregistrat pe total au avut bunurile de uz curent, care s-au scumpit, in perioada august 2007- august 2008, cu 15,7%, bunurile de capital - cu 12,6%, in timp ce preturile bunurilor de folosinta indelungata au crescut cel mai putin, cu aproape 10% in intervalul analizat.

Fata de iulie, preturile productiei industriale au crescut cu 1,02%, in special ca urmare a scumpirilor cu 4,8% din productia de energie electrica si temica, gaze si apa si cu 0,9% din productia prelucratoare. În schimb, preturile din industria extractiva au avut o scadere lunara de 2,6% in august.

Pe grupe industriale, au fost raportate scumpiri peste nivelul inregistrat pe ansamblu la produsele din industria bunurilor intermediare, de 1,4%, si din sectorul energetic, de 1,1%. În schimb, preturile din industria bunurilor de capital au crescut cu 0,8%, cele ale produselor de uz curent, cu 0,7%, iar cele ale bunurilor de folosinta indelungata, cu 0,1%.

Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) acopera aproape in totalitate sectoarele industriilor extractiva si prelucratoare, precum si sectorul energetic, cu exceptia extractiei si prepararii minereurilor radioactive, a productiei de armament si munitie, a celei industriale cu ciclu lung de fabricatie, a celei de nave si aeronave, de unicate din ramurile constructoare de masini, precum si a productiei fabricate si livrate in cadrul aceleiasi intreprinderi (consumul intern).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri