Potrivit datelor publicate de biroul european de statistica, la nivelul blocului comunitar, cele mai mici cresteri ale preturilor au fost inregistrate, in august 2008 comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, in Cehia - de 5,7%, urmata de Irlanda, cu un ritm anual de crestere a preturilor de 6,2%, si de Slovacia, cu 6,7%, anunta NewsIn.

Pe ansamblul Uniunii Europene, preturile productiei industriale au crescut, in intervalul august 2007 - august 2008, cu 10,4%, in timp ce in zona euro, avansul a fost de 8,5%.

In august 2008, preturile productiei industriale, cu exceptia sectorului energetic, au crescut cu 4,9% in UE si cu 4,3% in zona euro fata de luna similara din 2007, in timp ce preturile la energie s-au majorat cu 27,1% in blocul european, respectiv cu 22,5% in zona euro, in acelasi interval.

Preturile bunurilor intermediare au avansat cu 6,8% in UE, respectiv 6% in zona euro. Pretul bunurilor de uz curent s-a majorat cu 4,9% in UE, respectiv cu 4,1% in zona euro. Cresteri mai mici ale preturilor au inregistrat bunurile de folosinta indelungata, de 2,5% in cadrul statelor membre si de 2,4% in zona euro, in timp ce bunurile de capital s-au scumpit cu 2,6%, respectiv 2,2%.

Citeste si:

In Romania, preturile productiei industriale au crescut in august cu 1,4% fata de luna iulie, tendinta fiind opusa celei inregistrate in Uniunea Europeana, unde a fost raportata o ieftinire a productiei industriale, de 0,7%, in timp ce in zona euro, preturile au scazut cu 0,5%.

In acest context, Romania s-a situat pe pozitia a treia din UE, dupa ritmul cresterii lunare, pe primele doua locuri fiind clasate Lituania, unde preturile au crescut cu 1,9%, si Luxemburg, cu un avans lunar de 1,8%.

Potrivit calculelor Institutului National de Statistica (INS), publicate joi, preturile productiei industriale din Romania au crescut cu 20,07% in august, fata de aceeasi luna din 2007, si cu 1,02% fata de luna precedenta din acest an.