Plata salariilor prin alte forme decat cartea de munca - precum drepturi de autor, microintreprinderi sau PFA - reduce veniturile statului cu aproape 600 milioane euro in acest an, valoare calculata la salariul mediu brut din ultima estimare pentru acest an a Comisiei de Prognoza, de 1.700 lei.
Astfel, pentru un angajat cu un venit lunar brut de 1.700 de lei pe cartea de munca, angajatorul plateste la stat aproape 470 de lei, adica de doua ori si jumatate fata de cazul in care ar alege, spre exemplu, sa-si plateasca angajatul cu salariul minim pe cartea de munca si cu diferenta de bani pe drepturi de autor.

Tentatia de a plati impozite mai mici impinge tot mai multe firme din Romania sa-si plateasca angajatii cu salariul minim trecut pe cartea de munca si restul de bani prin alte forme de plata, potrivit NewsIn.

Din datele centralizate de ANAF, reiese ca 61,5% din fisele fiscale depuse de angajatori la Fisc in 2007 cuprind venituri pe cartea de munca la nivelul salariului minim pe economie.

Analistii economici sustin ca plata "la plic", cea mai raspandita modalitate de plata a angajatilor, este foarte greu de cuantificat la capitolul pierderi la bugetul asigurarilor sociale, insa atrag atentia ca exista alte trei forme de salarizare a caror valoare insumata a contributiilor la buget ar atinge anual aproape 600 de milioane euro.

Peste 37.000 de romani sunt platiti cu drepturi de autor, la care angajatorii economisesc anual peste 34 milioane euro

Pentru anul 2007, 37.061 persoane fizice au depus declaratii privind venitul realizat din drepturi de proprietate intelectuala, potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). În aceste cazuri, cele mai multe firme aleg sa-si plateasca angajatul cu salariul minim pe cartea de munca si cu diferenta de bani pe drepturi de autor caz.

La un venit lunar brut prognozat in acest an la 1.700 de lei, firma plateste statului un impozit de numai 190 lei. Agentul economic plateste astfel impozitul aferent salariului minim brut pe economie de 500 de lei si impozitul de 10% pentru diferenta de bani ce-i datoreaza angajatului. Angajatul primeste aceeasi suma de bani ca si in cazul in care isi primeste integral salariul pe cartea de munca, adica aproape 1.230 de lei.

Statul pierde insa, in medie, pentru fiecare angajat platit prin aceasta modalitate de salarizare 280 de lei, valoarea totala ridicandu-se, lunar, la 10,38 milioane lei.

Bugetul asigurarilor sociale de stat pierde, astfel, anual, aproape 125 milioane lei, echivalentul a 34,4 milioane euro, la un curs mediu de 3,63 lei pentru un euro, estimat de Comisia Nationala de Prognoza pentru 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri