Rata somajului, calculata pentru persoanele cu varsta intre 15 si 74 de ani care nu au loc de munca, dar sunt disponibile sa lucreze si au cautat un loc de munca in ultima luna, a fost de 5,6% in trimestrul II din 2008, cei mai multi someri fiind in randul tinerilor, a anuntat Statistica.
Datele transmise de Institutul National de Statistica (INS) arata ca rata somajului conform criteriilor Biroului International al Muncii (BIM) a fost in trimestrul al doilea mult sub nivelul de 6,3% inregistrat in primele trei luni ale anului. O temperare substantiala, de 0,9 puncte procentuale, a fost raportata si comparativ cu trimestrul similar din 2007.

Pe sexe, ecartul dintre cele doua rate ale somajului BIM a fost de 1,9 puncte procentuale (6,5% pentru barbati si 4,6% pentru femei), in timp ce pe medii rezidentiale, diferenta a fost de 2,7 puncte procentuale (6,9% pentru mediul urban fata de 4,2% pentru mediul rural).

Rata somajului BIM avea cel mai ridicat nivel, de 17,4%, in randul tinerilor, cu varste intre 15 si 24 de ani.

Numarul celor incadrati activ in munca a fost de 9,49 milioane de persoane in trimestrul II

Populatia activa din Romania era, in trimestrul al doilea din acest an, de aproape 10,06 milioane persoane, din care 566.000 de romani erau inregistrati ca someri.

Rata de activitate a populatiei cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 ani a crescut la 63,5% fata de 61,8% in primul trimestru din acest an. In consecinta, raportul de dependenta economica (numarul persoanelor inactive si in somaj ce revin la 1.000 de persoane ocupate) a scazut la 1.268‰ comparativ cu 1.361‰ in ianuarie - martie 2008. Acesta continua sa fie mai mare pentru femei (1.588‰) si pentru persoanele din mediul rural (1.314‰).

Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca din Romania a fost de 59,7% in trimestrul al doilea din 2008, la distanta de 10,3 puncte procentuale fata de tinta de 70% stabilita pentru anul 2010 prin Strategia de la Lisabona.

Ocuparea a avut un nivel apropiat celui din trimestrul corespunzator din anul precedent, cand a fost de 59,6%, fiind superioara cu 2 puncte procentuale nivelului de ocupare din trimestrul anterior.

Ca si in trimestrele precedente, acest indicator avea valori mai ridicate pentru barbati, de 66,4%, fata de 53,1% pentru femei, precum si pentru persoanele din mediul rural, de 62,8%, fata de 57,6% in mediul urban. Rata de ocupare a tinerilor, intre 15 si 24 ani, era de 25,9%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri