Romania: Primul loc in UE dupa avansul comertului, in august

Comertul cu amanuntul din Romania a avut o crestere anuala de 17,3% in august, intr-un ritm usor mai temperat decat in iulie, cifrele de la acest capitol continuand, totusi, sa situeze Romania pe prima pozitie in UE, pentru a treia luna consecutiv, a anuntat Eurostat.

Cresterea anuala a comertului fusese de 18,4% in iulie, in timp ce in iunie acesta sporise cu 23,6% fata de perioada similara din 2007.

Biroul european de statistica a mai anuntat ca, in august, avansuri moderate ale comertului cu amanuntul au inregistrat si Slovenia si Polonia, unde ritmul anual de crestere a fost de 6,9%, respectiv 6,2%.

Spre deosebire, Letonia, Estonia si Spania au raportat, in august scaderi importante ale volumului comertului, de 8,9%, 6,7% si, respectiv, 5,8%.

Indicele vanzarilor cu amanuntul s-a diminuat cu 0,2% in Uniunea Europeana (UE) si cu 1,8% in zona euro.

Pe ansamblul statelor membre, comertul cu alimente, bauturi si tutun a scazut cu 1,8% in august 2008 fata de luna similara din 2007, in timp ce in zona euro scaderea comertului cu amanuntul al acestor bunuri a fost de 2%. Pe de alta parte, sectorul non-alimentar a crescut cu 1% in UE, dar s-a depreciat cu 1,6% in zona euro.

Comertul Romaniei a crescut cu 0,8% in august fata de iulie

Ritmul lunar de crestere a comertului a fost mai mic in august fata de luna iulie din acest an, de 0,8%, cele mai importante avansuri avand loc in Luxemburg, de 6,8%, Germania, de 3,1%, Slovenia si Finlanda, de 1,4% fiecare.

In schimb, Lituania, Letonia si Austria au inregistrat scaderi semnificative ale comertului cu amanuntul, de 2,5%, 1,2% si 0,8%.

Statele membre au raportat, in total, o crestere a comertului de 0,4% in august fata de iulie si de 0,3% in zona euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Ludovic Orban: Garantarea creditelor pentru companiile mari a fost aprobată
Setari Cookie-uri