Romania va absorbi peste 350 milioane euro in acest an prin programul de finantare ISPA, urmand ca suma din 2009 sa fie de aproximativ 500 milioane euro, a declarat secretarul de stat in cadrul MEF, Eugen Teodorovici, potrivit comunicatului transmis de institutie.
"În anul 2008 sumele absorbite prin programul de finantare ISPA vor fi in valoare de peste 350 milioane euro, urmand ca in 2009 sa accesam aproximativ 500 milioane euro", a spus secretarul de stat in cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) Eugen Teodorovici, la finalul celei de a treia reuniuni a Comitetului de Monitorizare pentru Fondul de Coeziune (proiecte ex-ISPA), organizat in perioada 2-3 octombrie la Poiana Brasov.

Pe parcursul celor doua zile de discutii au fost adoptate mai multe masuri menite sa simplifice procedurile si astfel sa accelereze ritmul in care sunt inaintate Comisiei cererile de plata. Romania beneficiaza in perioada 2000 – 2010 de 2,7 miliare euro, din care 75% reprezinta asistenta nerambursabila acordata prin programul de finantare ISPA (Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare).

Anastasios Bougas, seful Unitatii Romania din cadrul Directiei Generale pentru Politica Regionala a Comisiei Europene, a indemnat beneficiarii proiectelor ISPA sa dea dovada de un management de contract mai riguros, precum si de o mai buna planificare a previziunilor de plata aferente proiectelor.

De asemenea, Comitetul de Monitorizare pentru Fondul de Coeziune a analizat stadiul de implementare a celor 65 de masuri ISPA angajate de Romania, din care 41 in sectorul de mediu, 20 in sectorul de transporturi, si patru masuri de asistenta tehnica orizontale. La sfarsitul lunii septembrie a fost finalizat cel de al doilea proiect finantat prin ISPA, Statia de epurare a apelor uzate industriale si menajere din Satu Mare, in valoare de aproximativ 37 milioane euro. În anului 2008 ar urma sa fie realizate inca cinci proiecte din sectorul de mediu, se mai arata in comunicatul transmis de MEF.

La reuniune au mai participat reprezentanti ai Comisiei Europene, ai directiilor de specialitate din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (Autoritatea de Plata, Directia Generala Trezorerie si Datorie Publica), ai autoritatilor de implementare ISPA (Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului), ai Agentiilor de Implementare ISPA (Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, Compania Nationala de Cai Ferate Romane, Agentia de Implementare Dunare), precum si reprezentantii beneficiarilor finali ai proiectelor (consilii judetene, consilii locale, regii autonome si societati comerciale).

Urmatoarea reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Fondul de Coeziune (proiecte ex-ISPA) va avea loc in luna mai din 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri