Aproape 20.000 de sindicalisti vor protesta maine in Bucuresti impotriva salariilor mici

Aproape 20.000 de sindicalisti vor participa, marti, la un miting si un mars in Capitala, nemultumiti de salariile mici si de conditiile grele de munca, in cadrul actiunilor dedicate Zilei Internationale a Muncii Decente, au anuntat, duminica, reprezentantii confederatiilor nationale si sindicale.

Liderii sindicali ai CNS Cartel Alfa, BNS, CSDR si CNSLR Fratia sustin ca salariul minim de 540 de lei este prea mic pentru a asigura un trai decent in Romania.

"Obiectivul nostru este sa ajungem la un salariu minim cuprins intre 900 si 1.000 de lei, iar programul orelor de munca sa nu depaseasca opt ore", a declarat vicepresedintele Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa, Petru Dandea, potrivit NewsIn.

Sindicalistii solicita respectarea protectiei muncii si rezolvarea conflictelor prin dialog social si acorduri si atrag atentia asupra faptului ca doar 15% dintre cei cinci milioane de angajati din Romania lucreaza in conditii decente.
Potrivit liderilor sindicali, salariile romanilor reprezinta doar 31% din produsul intern brut (PIB), fata de Germania, Austria si Franta, unde ajung la 60%.

"Dorim ca nivelul salariului minim brut sa ajunga la 50% din salariul mediu brut, in 2013", a afirmat vicepresedintele Blocului National Sindical, Ovidiu Jurca.

In intreaga lume, 12,3 milioane de angajati sunt constransi la munca fortata, iar 1,4 miliarde de persoane castiga mai putin de doi dolari pe zi. Totodata, 85 de milioane de tineri sunt someri si 100 de sindicalisti mor, anual, ca urmare a conflictelor sindicale, potrivit sindicalistilor.

Reprezentantii BNS, CNSLR Fratia, CNS Cartel Alfa si CSDR se vor reuni marti in Piata Constitutiei, la ora 11:00, vor porni intr-un mars in jurul Palatului Parlamentului la ora 11:30, iar la 12:30, liderii confederatiilor sindicale vor sustine o serie de discursuri.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri