Fondul Proprietatea si-a marit numarul de actionari privati

Numarul de actionari persoane private ai Fondului Proprietatea a ajuns in prezent la 2.533, fata de 1.970 cu o luna in urma, iar detinerea acestora in capitalul Fondului a crescut cu 0,85 puncte procentuale pana 20,85%, potrivit datelor publicate de institutie.

La ultima raportare facuta de Fond, in 9 septembrie, numarul actionarilor persoane private era de 1.970, iar detinerea acestora era de 20% din capitalul social al Fondului.

La inceputul acestui an, numarul actionarilor persoane private ai Fondului Proprietatea ajunsese la 3.028, iar actiunile lor aveau o pondere de 11,26% din capitalul social.

"Dintre cei care au depus dosare la Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), 80% s-au orientat spre despagubirile in numerar si 20% spre despagubiri in actiuni la Fondul Proprietatea. Pana in prezent, avem 6.800 de dosare, insa la sfarsitul lui 2008 vom depasi 10.000", declara saptamana trecuta vicepresedintele ANRP, Mihnea Iuoras, citat de NewsIn.

Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Ultimele declaratii facute de conducerea Fondului dau de inteles ca listarea se va realiza, cel mai devreme, la jumatatea anului viitor.

In prezent, Fondul Proprietatea este in etapa de selectie a administratorului de fond, in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,77 miliarde lei (circa 4 miliarde euro).

Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, dintre care cele mai multe sunt din sectorul energetic.
Profitul net al Fondului Proprietatea a crescut anul trecut de 4,3 ori, pana la 313,1 milioane lei (circa 93,8 milioane euro), pe seama unei cifre de afaceri de peste 400 milioane lei, de aproape cinci ori mai mare decat cea din 2006.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Programul „Noua casă": Statul ar putea garanta 60% din valoarea creditului
Setari Cookie-uri