"Cursul s-a miscat in limite normale avand in vedere ce se intampla pe piata internationala si pe plan intern, din punct de vedere politic si social. Nu avem o piata inerta. Dupa fapta si rasplata, cursul a reactionat tot pe considerente de teama, dar in mod paradoxal, exista in continuare un exces de lichidute in piata", a spus Isarescu.

BNR a tras si luni lichiditate din piata, respectiv 60 milioane lei (15,2 milioane euro) de la doua banci, sub forma de depozit cu scadenta pe 13 octombrie, la o dobanda de 10,25% pe an, egala celei de politica monetara.

Cu toate acestea, dobanzile pe piata interbancara se mentin inca la un nivel ridicat, mult peste dobanda de politica monetara si peste cea de referinta, de 10,25%, afisate de banca centrala.

Citeste si:

"Piata bancara este inca in exces de lichiditate. În plus, exista o rezerva, iar BNR va fi gata sa actioneze punctual, cand si unde va fi nevoie, nu pentru a accentua o panica", a mentionat guvernatorul.

Guvernatorul BNR a amintit ca Romania are un regim de curs flexibil, care implica variatii semnificative, si a subliniat ca panica din prezent din piata este artificiala.

"Nu exista motive de panica", a mai spus Isarescu.