Directorul general executiv al Rompetrol Dinu Patriciu a declarat la Alma Ata ca BNR trateaza economia romanesca de guturai, cand aceasta are ciuma si ar trebui luate mai multe masuri, Romania fiind deja destul de afectata de criza financiara.
In opinia omului de afaceri, masurile care ar trebui luate vizeaza lucrarile de infrastructura si simplificarea procedurilor administrative, a barierei administrative din calea investitiilor de capital.

"Criza s-a manifestat deja in sectorul imobiliar si pe bursa si probabil ca urmeaza sistemul bancar. Cred ca ar trebui relaxate toate conditiile de creditare. Exista bani pe piata, dar nu sunt in banci. BNR trateaza economia de guturai, cand, de fapt are ciuma", a precizat oficialul Rompetrol, potrivit NewsIn.

El a adaugat ca sistemele financiare se vor schimba radical, acum acestea fiind neadaptate la globalizare.

Acesta considera ca o cauza a deprecierii monedei nationale este scoaterea din tara a sumelor investite pe termen scurt, adica speculatiile.

Patriciu a mai declarat ca de la inceputul anului, piata imobiliara a scazut cu 50% si ca acest trend va continua. "Clientul este un sclav intre banci si developerii din piata imobiliara. Preturile medii pe metru patrat trebuie sa scada in Romania", a mai afirmat Patriciu.

2000 de salariati ai Rompetrol, restructurati pana la sfarsitul anului

Programul de restructurare a Rompetrol prevede restructurarea a 2000 de salariati pana la sfarsitul anului, acestia urmand sa primeasca cel putin sase salarii medii nete, a declarat Dinu Patriciu.

"Cei care vor pleca vor primi cel putin sase salarii compensatorii. La Petromidia, spre exemplu, salariul mediu net este de 1100 de dolari", a spus Patriciu.

Acesta a adaugat ca acest plan de restructurare a fost intocmit din anul 2006 si ar fi fost pus in practica si daca nu s-ar fi vandut 75% din actiunile companiei.

"Pana acum au fost restructurati 540 de angajati, dar in acelasi timp facem si angajari. Deschidem 30 benzinarii unde va fi nevoie de circa 400 de oameni si 150 de statii expres unde este nevoie de circa 200-220 de oameni. La sfarsitul acestui an, numarul celor restructurati va ajunge la 2000, in toate cele 13 tari in care Rompetrol activeaza. De la inceputul anului pana acum, de la Petromidia au plecat 180 de oameni. De asemenea, in paralel cu restructurarea avem si noi un program prin care ii ajutam sa-si gaseasca un nloc de munca", a declarat Dinu Patriciu.

La sfarsitul lunii august 2007 KazMunaiGaz a cumparat 75% din actiunile Rompetrol.

Patriciu: Nu pot sa spun ce suma a platit KazMunaiGaz

Directorul general executiv al Rompetrol a declarat ca nu poate sa faca publica suma platita de KazMunaiGaz pentru pachetul de 75% din actiunile Rompetrol, dupa ce in raportul anual al companiei kazahe a aparut suma de 1,6 miliarde dolari, confirmata de un oficial KMG.

"Exista clauze de confidentialitate valabile cativa ani de acum incolo. Nu pot sa spun ce suma a platit KazMunaiGaz, dar in orice tranzactie se face publica valoarea estimata a companiei, care in cazul Rompetrol a fost de 3,616 miliarde dolari. Ce apare in raportul anual al KMG nu vreau sa comentez", a declarat Dinu Patriciu.

Informatia potrivit careia KazMunaiGaz (KMG) a platit 1,6 miliarde de dolari pentru 75% din actiunile Rompetrol apare in raportul anual al KMG. Directorul Directiei de Politici Informationale din cadrul KazMunaiGaz, Ilya Pustogachev, a confirmat luni la Astana aceasta suma si a mentionat ca a fost o afacere buna.

Cat a platit KazMunaiGaz pentru 75% din actiunile Rompetrol

Patriciu si Tiriac, in topul Forbes al celor mai bogati oameni din Europa de Est

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri