Potrivit unor estimari ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), deficitul balantei comerciale se va situa in primul semestru al anului la o valoare de circa 3,7 miliarde de euro, comparativ cu un deficit de 2,959 miliarde de euro pentru primele sase luni din 2004. CNP anticipeaza ca necesarul importurilor de bunuri pe ansamblul economiei pentru trimestrul II al anului 2005 va fi de aproximativ 7,6 miliarde euro, ceea ce reprezinta o majorare de circa 15% fata de perioada ianuarie-martie a anului curent. De asemenea, comparativ cu primul semestru din 2004, se prognozeaza o majorare a importurilor de bunuri cu circa 19%, ceea ce reprezinta un volum al acestora de aproximativ 14,214,3 miliarde euro.

In ceea ce priveste exporturile de bunuri pentru al doilea trimestru, comparativ cu primul trimestru al anului curent, se estimeaza o crestere pe ansamblul economiei de circa 8,5%, ceea ce inseamna aproximativ 5,5 miliarde euro. La nivelul primului semestru al anului curent se asteapta un volum al exporturilor de bunuri de aproximativ 10,6 miliarde euro, ceea ce reprezinta o crestere de 17,5%, comparativ cu primele sase luni ale anului trecut.


Cresc si vanzarile de marfuri nealimentare

Studiul realizat de Comisia Nationala de Prognoza mai arata ca preturile de consum vor prezenta pentru al doilea trimestru al anului un ritm mediu lunar de crestere de 0,8%, comparativ cu 0,6% din perioada ianuariemartie a anului curent. Ca medie semestriala, preturile de consum se asteapta sa inregistreze o majorare de circa 9,4% fata de primele sase luni ale anului trecut. Comparativ cu luna decembrie 2004, la sfarsitul primului semestru al anului curent, preturile de consum se vor majora cu 4,3%.

Potrivit estimarilor, sunt asteptate si cresterile cifrelor de afaceri, cu 8,6% in al doilea trimestru fata de perioada ianuarie-martie, prognoza indicand o majorare mai ampla pentru marfurile nealimentare (+11,4%) decat in cazul celor alimentare (+5,0%). Aceasta crestere vine dupa o scadere de 9%, la nivelul primului trimestru comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, in special din cauza reducerii importante la produsele nealimentare (-30,3%). De asemenea, comparativ cu primul semestru al anului 2004, in perioada ianuarie iunie 2005 se estimeaza o crestere a vanzarilor cu amanuntul de circa 18,5%.

Aceasta majorare este data de o dinamica pozitiva estimata in cazul marfurilor alimentare de 27,7%, iar pentru marfurile nealimentare se anticipeaza o scadere importanta (-11,6%). In ceea ce priveste cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor si comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, aceasta s-a redus cu 13,3% pentru primul trimestru al anului, comparativ cu perioada octombrie decembrie a anului 2004, in special pe baza scaderii vanzarilor de carburanti (-20,2%). Aceasta evolutie va determina, in al doilea trimestru comparativ cu primul trimestru, o crestere de 6,5% a acestor vanzari, amplificare datorata majorarii, in special, a vanzarii carburantilor (+22,6%). In primul semestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut, se estimeaza o crestere a vanzarilor pe total de 21%, bazata in special pe majorarea vanzarilor de autovehicule si a motocicletelor (+25,6%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri