Ieri, ministrul delegat pentru controlul programelor cu finantare internationala, Cristian David, a recitat, in fata jurnalistilor, ca pe o poezie, cateva pagini din Strategia nationala de lupta antifrauda, adoptata de guvern in sedinta din 14 iulie. Cand a venit vorba de cifre, de dimensiunea fraudelor din dosarele pe care le-a instrumentat in acest an Departamentul pentru Lupta Antifrauda, David a oferit doar cateva, referitoare la numarul de dosare instrumentate, motivand ca nu are la el celelalte cifre.



"In primele sase luni ale acestui an, activitatea Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF) a fost extrem de laborioasa, daca ar fi sa facem comparatie cu situatia existenta cu un an in urma". Acesta a fost mesajul pe care a dorit sa-l transmita ministrul delegat pentru controlul programelor cu finantare internationala, Cristian David - un ministru despre care peste 76% din populatie n-are habar cu ce se ocupa in guvern, asa cum arata datele din ultimul sondaj CURS, aparut acum doua zile pe piata. David da insa de inteles ca are cu ce se lauda: in primele sase luni ale acestui an, DLAF, sub conducerea sa, a analizat 32 de dosare, spre deosebire de predecesorii sai (cel vizat este Victor Ponta), care au analizat 23 de dosare pe parcursul unui an intreg.


10 dosare zac la PNA


Din cele 32 de dosare, 23 sunt referitoare la fonduri comunitare si noua, de natura interna. Dintre dosarele privind fondurile comunitare, 19 au fost finalizate, in 14 dintre ele fiind constatate nereguli sau posibile fraude. Dintre cele 14 dosare, 10 cazuri - privind posibile fraude- au fost trimise la Parchetul National Anticoruptie, iar celelalte patru dosare, continand nereguli in utilizarea sumelor, au fost transmise institutiilor cu atributii in domeniu. Potrivit ministrului Cristian David, PNA nu a formulat, pana in prezent, un raspuns referitor la cele 10 dosare primite.

Dosarele referitoare la nereguli au fost trimise institutiilor competente pentru rezolvarea acestora, a declarat Cristian David. La nivelul anului trecut, un singur dosar a fost solutionat cu inceperea urmarii penale de catre PNA.


Dosarul Puwak, inca in instanta


Intrebat daca printre cele 10 dosare se afla si cel referitor la firma Best XZ SRL Bucuresti, printre actionarii careia s-ar afla si fiul lui Nicolae Vacaroiu - Mihai Vacaroiu -, ministrul David a raspuns afirmativ.

Seful Departamentului guvernamental de Inspectie Antifrauda, secretarul de stat Tudor Chiuariu, a precizat de altfel ca PNA a inceput urmarirea penala fata de administratorul acestei firme.

In privinta fostului ministru al integrarii europene, Hildegard Puwak, suspectata de nereguli in utilizarea fondurilor comunitare, Cristian David a precizat ca acest caz se afla in solutionare in instanta. Ministrul David a fost intrebat si care este dimensiunea fraudelor semnalate de DLAF celor de la PNA. Intrebarea a ramas fara raspuns, ministrul neavand datele la el. Fara comentarii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri