Devii afacerist si inveti "Calea succesului" pentru numai 2.000 si ceva de euro. Apoi le arati si altora cum sa se imbogateasca. Jocul piramidal Delphin, initiat de o firma din Gibraltar, a pacalit sute de romani dornici de inavutire.

Delphin International este jocul piramidal care a facut sute de victime in intreaga tara. Ingineria financiara avea la baza racolarea unor persoane credule, fara posibilitati financiare, carora li se promiteau castiguri fabuloase. Actionand dupa modelul Caritas, oamenii si-au ipotecat casele si au recurs la imprumuturi bancare pentru a se inscrie in joc.

RACOLAREA.

Cercetarile in cazul Delphin International au fost demarate in urma cu mai bine de un an, din momentul in care oameni din toate colturile tarii au sesizat politiei modul in care au fost inselati de aceasta firma. Structura piramidala a prins cel mai bine in Moldova si in Ardeal si mai putin in partea de sud a tarii. Ingineria financiara a actionat dupa modelul escrocheriilor de tip Caritas, Prodimex, Gerald, Dynamic Elite Club, Society-Club sau Energy. Ancheta s-a desfasurat initial la nivelul Serviciului de Investigare al Fraudelor din cadrul IJP Timis, judet in care s-au si centralizat toate datele din zonele in care a functionat jocul.

SISTEMUL.

Membrii structurii Delphin isi incepeau racolarea victimelor propunandu-le castiguri impresionante, lucrand numai in week-end. Naivii au fost amagiti de regula la serviciu, pe strada sau in alte locuri publice. Prezentarea afacerii se facea de regula sumar, astfel incat victima sa fie dornica sa intre in sistem. "Mi s-a spus ca pot castiga lejer 2.000 sau chiar 3.000 de euro. Singura conditie era sa achit inainte o taxa de 400.000 de lei. Cel care mi-a propus afacerea era o cunostinta mai veche. Trebuia sa particip la un seminar care se tinea la Campulung Moldovenesc, unde se gaseau alti 20 de oameni racolati ca mine. Totul era regizat perfect. Iti prelucreaza creierul astfel incat sa crezi ca jocul este o minune. Toata inselatoria se bazeaza pe incredere", a declarat o victima din Ramnicu-Valcea.

ETAPELE.

Din cercetari a rezultat faptul ca seminarul era structurat in patru parti. Prezentarile erau sustinute de domnisoare elegante, uneori vulgare. Dupa prima etapa avea loc o pauza, iar cei care doreau sa mearga mai departe erau obligati sa semneze un contract de confidentialitate. Prin intermediul acestui document, persoana urma sa achite o despagubire in euro, in cazul in care ar fi divulgat secretul afacerii murdare. "Contractul era tiparit intr-un singur exemplar, care ramanea la ei. Ideea era ca trebuia sa cumperi o carte cu 2.290 de euro ca sa fii cooptat ca delfin in sistem." Anchetatorii au dezvaluit faptul ca unele persoane credule si-au ipotecat locuintele sau au recurs la imprumuturi bancare pentru a participa la joc.

EVANGHELIZAREA NAIVILOR.

Banii adunati de la oameni erau dirijati spre "casuta delfinului" din Gibraltar, unde au si inceput primele "prestari de servicii" din partea Delphin Internatio-nal. Profitand de dorinta de imbogatire a oamenilor, sefii Delphin International au ademenit psihic tot mai multi cetateni. Conform ordonantei 99 din 2000 este interzis faptul de a propune unei persoane sa colecteze sau sa se inscrie pe o lista, facand-o sa spere la castiguri financiare realizate din progresia geometrica a numarului de persoane recrutate sau inscrise.

SCOALA DIN SLATINA.

Desi in regiunea Olteniei si Munteniei politistii spun ca nu s-au inregistrat plangeri impotriva organizatiei Delphin International, in Slatina, judetul Olt, exista un sediu in care "delfinii" prostesc naivii. "Acolo se face un fel de training, unde oamenii invata cum sa dezvolte afaceri de succes. Banii din joc sunt trimisi la o alta societate din tara", a precizat subcomisarul Caludia Radu, purtatorul de cuvant al IJP Olt. Desi la nivel national au fost pagubiti sute de oameni, nu toti au vrut sa mai depuna plangeri. Numai in anul 2004 exista un prejudiciu de 12 miliarde de lei.

SPALARE DE BANI

In urma mai multor expertize s-a stabilit ca firma introducea ilegal in tara manualele folosite la cursurile de perfectionare. "Cartile intrau in Romania la pretul de un franc elvetian. Apoi ele erau vandute din contabilitatea firmei, desi figurau ca fiind distribuite la sedintele tinute in diferite locatii. Practic se facea o propaganda a firmei din Cipru. Mai mult, societatea nu a fost declarata la organele fiscale, desi in tara se realizau venituri. S-a urmarit o indobitocire a oamenilor, care se poate numi chiar si spalare de creiere", a explicat subcomisarul Dumitru Nistor. In acest sens, organele de ancheta din Timis au sesizat Oficiul National de Spalare a Banilor, prejudiciul total creat fiind de peste un milion de euro. In prezent, dosarul Delphin International a ajuns la procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde se continua verificarile. Vom reveni cu numele celor cercetati in aceasta ancheta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri