Reprezentantii marilor retaileri si furnizorii acestora au convenit sa elaboreze un Cod de bune practici, care sa fie transpus intr-o lege , se arata in raportul Comisiei de ancheta a Camerei Deputatilor privind acuzatiile de concurenta neloiala si practica monopolista practicate de supermarketuri, relateaza Newsin.
Raportul comisiei economice, constituita in comisie de ancheta privind disputa dintre producatori si retaileri, a fost prezentat, miercuri, in cadrul sedintei Biroului Permanent la Camerei Deputatilor. Comisia a audiat, in perioada martie-septembrie 2008, reprezentanti ai lanturilor de supermarketuri si hipermarketuri, oficiali ai Autoritatea pentru Protectia Consumatorului si reprezentanti ai firmelor producatoare din industria alimentara, acestia din urma acuzand initial retailerii de practici monopoliste.

"Audierile din comisie au facut posibila o schimbare de atitudine la nivelul reprezentantilor supermarketurilor si producatorilor care au decis sa continue consultarile pentru elaborarea unui Cod de Bune Practici care sa reglementeze disputele si sa asigure protectia consumatorilor.

Pe baza acestui Cod, comisia economica urmeaza sa initieze o propunere legislativa care sa favorizeze o relatie corecta intre cele doua parti", a declarat deputatul Valeriu Zgonea (PSD), secretarul Camerei Deputatilor. Acesta a precizat ca textul raportului va fi supus atentiei plenului, cel mai probabil in cursul saptamanii viitoare.

Patronatele din industria alimentara au solicitat pe 6 martie 2008 Consiliului Concurentei (CC) sa verifice piata de retail. Patronatele si sindicatele din industria alimentara au propus elaborarea unui Cod de Bune Practici Comerciale in vederea eliminarii abuzurilor de putere exercitate de supermarketurile din Romania asupra producatorilor nationali prin impunerea unor conditii contractuale excesive.

"Din cauza acestor conditii contractuale excesive, producatorii din Romania ajung sa lucreze exclusiv pentru aceste supermarketuri, rata de profit a producatorilor fiind una extrem de mica. Pe fondul lipsei de crestere semnificativa a profitului producatorilor, corelativ nu exista un orizont de crestere semnificativa a salariatilor din agricultura si din industria alimentara", se arata intr-un comunicat emis de mai multe patronate si sindicate din agricultura si industria alimentara.

Astfel, patronatele si sindicatele sustin ca supermarketurile folosesc in relatiile cu furnizorii un sistem de practici discriminatorii si anticoncurentiale impunand producatorilor sa nu comercializeze altor magazine produse la preturi mai mici. "Aceste practici conduc la cresterea artificiala a preturilor pe piata, dar si la disparitia magazinelor de proximitate (specializate) deoarece conditiile impuse de supermarketuri elimina producatorii mici, locali, traditionali care nu pot satisface volumele si conditiile impuse (de livrare, financiare, etc.)", se arata in comunicat.

De asemenea, "lipsa de transparenta" a constituirii pretului de raft creeaza confuzie in randul consumatorilor in ceea ce priveste adaosul comercial real. Prin folosirea "taxelor ascunse" se ajunge la o crestere artificiala a preturilor de vanzare, iar profitabilitatea supermarketurilor poate ajunge pana la 60%, in timp ce producatorii si consumatorii inregistreaza pierderi. Patronatele si sindicatele din industria alimentara propun interzicerea construirii supermarketurilor in centrul oraselor si in zonele rezidentiale pentru a preveni accentuarea aglomerarilor de trafic, disparitia zonelor verzi si a terenurilor de joaca sau cresterea pretului terenului in zonele de locuit.

Pe 17 martie, Camera Deputatilor a decis anchetarea de catre comisia pentru politica economica si privatizare a acuzatiilor de concurenta neloiala si practica monopolista aduse hipermarketurilor de producatori. Potrivit solicitarii comisiei, obiectivele acestei anchete parlamentare constau in verificarea acuzatiilor de concurenta neloiala, a modului de stabilire a preturilor produselor in cadrul hipermarketurilor autohtone si perceperea unor taxe ascunse si de verificarea acuzatiilor de practica monopolista.

De asemenea, membrii comisiei au analizat si impactul pe care aceste practici le au asupra producatorilor, furnizorilor si consumatorilor, cauzele care au dus la situatiile reclamate de producatori si ar urma sa propuna solutii pentru rezolvarea acestor probleme prin imbunatatirea cadrului legislativ.

Membrii comisiei economice au solicitat informatii autoritatilor publice competente: Consiliul Concurentei, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor, Ministerul Economiei, Agriculturii, dar si de la organizatiile patronale si sindicale care au reclamat practicile hipermarketurilor, si nu in ultimul rand de la organizatiile de retaileri carora li se aduc acuzatiile respective.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri