Inflatia s-a temperat in septembrie pana la un nivel intre 7 si 7,3%, de la 8,02% in luna precedenta, datorita ieftinirii unor categorii de alimente si scaderii preturilor la combustibili, contracarate partial de efectul negativ al deprecierii leului, sustin analistii chestionati de NewsIn.
"Ne asteptam la o ieftinire pentru unele grupe de alimente, precum legumele si fructele. De asemenea, in septembrie am avut si o scadere a pretului combustibililor. Pe de alta parte, deprecierea leului a avut un impact negativ imediat asupra serviciilor precum cele de telecomunicatii", a declarat, pentru NewsIn, economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, care estimeaza la 7,1% inflatia anuala in septembrie.

Analistul Credit Europe Bank, Georgiana Constantinescu, se asteapta la un avans cu 0,1% al inflatiei in septembrie fata de august, respectiv un nivel de 7% al inflatiei anuale.

"Cea mai importanta contributie la temperarea inflatiei au avut-o, probabil, componenta alimentara si cea nonalimentara - pe care putem avea dezinflatie, avand in vedere ieftinirea combustibililor. Va ajuta mult si efectul de baza, intrucat in luna septembrie a anului trecut am avut o inflatie lunara foarte ridicata, de peste 1%", a explicat Constantinescu.

Seful departamentului de cercetare de la Bancpost, Dan Bucsa, estimeaza inflatia in septembrie la 0,2 - 0,3% fata de luna precedenta, respectiv o rata anuala de 7,1%.

El spune ca deprecierea monedei nationale in septembrie "nu a fost atat de mare", mai ales raportat la terenul pierdut de leu in fata euro de la inceputul acestei luni.

Astfel, ca medie lunara, leul s-a depreciat cu 2,8%, pana la un nivel de 3,6254 lei/euro in septembrie, fata de 3,5268 lei/euro in luna precedenta. Comparativ, leul a picat, in aceasta luna, pana la cel mai jos nivel al ultimilor patru ani, Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisand, in 6 octombrie, un curs de referinta de 3,9410 lei/euro.

Deprecierea leului creste sansele unei noi majorari a dobanzii de politica monetara


Pe de alta parte, analistii considera ca deprecierea leului din ultima vreme pune presiuni semnificative pe inflatia din lunile urmatoare si pe dobanda de politica monetara.

"Deprecierea leului joaca un rol extrem de important pentru inflatie si asteptarile inflationiste. Daca euro depaseste pragul de 4 lei in perioada urmatoare, presiunile vor fi atat de mari, incat ar putea iesi din discutie si atingerea tintei de inflatie in 2009", spune Ionut Dumitru.

In plus, el subliniaza ca, pe langa deprecierea leului, presiunile de majorari salariale complica si mai mult deciziile de politica monetara ale BNR.

"Daca n-ar fi existat aceasta depreciere a leului, cred ca ar fi existat sanse pentru o scadere, cu un sfert de punct procentual, a dobanzii de politica monetara in sedinta de la sfarsitul acestei luni. Acum cred ca este mai degraba vorba despre o mentinere sau o majorare, dar mi se pare o decizie extrem de grea", spune Ionut Dumitru.

Tinta de inflatie a BNR este, pentru 2009, de 3,5%, plus sau minus un punct procentual. Dobanda de politica monetara este, in prezent, cea mai ridicata din UE, de 10,25% pe an.

Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, se asteapta la o majorare a dobanzii de politica monetara in ultima sedinta a BNR din acest an, de pe 30 octombrie, mai ales din cauza cheltuielilor fiscale.

"Ne asteptam la o majorare in aceasta luna, mai mult cu rol de semnal, avand in vedere ca deficitul bugetar s-ar putea inflama foarte mult spre finalul anului. Nu cred ca BNR ar urmari, in acest caz, impactul din piata, unde oricum dobanzile sunt decuplate de cea de politica monetara, ci sa dea un avertisment", a mai spus Chidesciuc.

Georgiana Constantinescu spune ca o prima reducere a dobanzii cheie ar putea aparea abia in prima parte a lui 2009, in conditiile temperarii presiunilor inflationiste.

Institutul National de Statistica (INS) va publica vineri, 10 octombrie, datele despre inflatia in septembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri