Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a efectuat pana in acest moment plati totale catre pagubitii FNI in valoare de 218.152.212,95 lei, se arata pe pagina de Internet a institutiei.
In perioada 9 - 16 octombrie, comisia pentru despagubirea investitorilor FNI dispune plata despagubirilor pentru investitorii care au depus dosare complete pana in data de 9 noiembrie 2007, pe masura ce sunt verificate si aprobate si inregistreaza dosarele depuse in 28 ianuarie 2008.

Potrivit institutiei, fondurile necesare sunt realizate din activitatea de privatizare, administrare si valorificare creante bancare si comerciale. Pe masura ce AVAS realizeaza incasari, dispune plata catre FNI, potrivit NewsIn.

Potrivit sentintei 13732/17.12.2004, AVAS a fost obligata sa plateasca, la peste 21.000 de pagubiti, aproximativ 400 milioane lei.

Instanta a dispus obligarea AVAS la plata despagubirilor catre investitorii FNI conform prevederilor Sentintei Civile nr. 13732/17 decembrie 2004, astfel cum a fost modificata prin decizia Civila nr.203/ 11 aprilie 2006, pronuntata de tribunalul Bucuresti - Sectia a VI-a Comerciala in Dosarul nr. 5079/2001 in baza Contractului de Fidejusiune/Cautiune nr. 2205/1042/6 decembrie 1999, incheiat intre CEC, FNI si SOV Invest, si a Legii nr. 333/2001.

Aceasta lege prevede ca AVAS sa preia obligatia de a administra fondul constituit special pentru a plati ajutoare financiare investitorilor care indeplineau conditiile prevazute de aceasta lege, obligatie ce a fost indeplinita pana la epuizarea fondurilor destinate acestei activitati.

Conform contractului, AVAS s-a subrogat in drepturile si obligatiile CEC, nascute din raporturile acesteia cu SOV si FN.

Astfel, articolul 14(1) din Legea 331/2001 prevede ca "Oficiul pentru Recuperarea Creantelor Bancare (acum AVAS) preia fara plata toate drepturile si obligatiile CEC SA, rezultate din actele juridice incheiate de aceasta cu Fondul National de Investitii si/sau cu Societatea Comerciala SOV Invest SA", si ca "Oficiul pentru Recuperarea Creantelor Bancare (AVAS) se subroga in toate drepturile si obligatiile procesuale ale CEC SA si dobandeste calitatea procesuala pe care aceasta o are, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, in toate procesele si cererile aflate pe rolul instantelor judecatoresti, indiferent daca este vorba de faza de judecata sau de executare silita".

In 18 octombrie 2007 s-au facut primele plati voluntare catre pagubitii FNI.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri