"Exista perspectiva reducerii numarului locurilor de munca din cadrul noii companii integrate. Este posibil ca circa 3.000 de angajati din companiile care alcatuiesc colosul energetic sa fie disponibilizati (circa 2%, adica 1.000 de persoane din domeniul producerii de electricitate si alte 2.000 de persoane din distributie si furnizare). Ar putea fi stabilite programe de plecari voluntare", a declarat presedintele executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Electricitate, "Univers", Dumitru Chirita.

Aceste disponibilizari ar avea loc nu atat din cauza infiintarii companiei, cat din cauza ca exista oameni cu probleme care nu mai pot sa isi exercite profesia, vor fi foarte multe investitii in productie, informatizare, modernizarea termocentralelor, e nevoie de tehnologie noua, a explicat Chirita.

Federatia sindicala Univers numara cu totul aproape 40.000 membrii din activitatile de producere hidro si nucleara, transport, distributie si furnizare energie electrica, precum si din societatile de servicii energetice (Electrica, incluzand filialele privatizate, Hidroelectrica, Transelectrica si Nuclearelectrica), potrivit datelor sindicatului.

De asemenea, Electrica are 18.000 angajati. Hidroelectrica are peste 5.000 angajati. Complexul Energetic Rovinari are aproximativ 3.900 angajati, iar Complexul Energetic Turceni numara circa 4.000 de angajati.

Infiintarea Companiei Energetice (CE) a fost aprobata, prin Ordonanta de Urgenta, miercuri, 8 octombrie 2008, la initiativa AVAS. Numele ei va fi Electrica, urmand ca ulterior sa fie schimbat.

Din Compania Energetica vor face parte Hidroelectrica, Electrica, Complexele Energetice Rovinari si Turceni, regrupand aproape 50% din capacitatile de productie de energie electrica.

Citeste si:

Noua societate, creata sub coordonarea Electrica, va fi privatizata cu investitori de portofoliu, nu cu un investitor strategic, potrivit primului ministru, Calin Popescu Tariceanu. Compania va detine o capacitate instalata de aproximativ 10.000 MW, ceea ce ii asigura capacitati de productie comparabile cu marile companii energetice din Europa Centrala si de Est. Cu toate acestea, concentrarea pietei in Romania (primii 3 jucatori vor avea aproximativ 72%) va fi sub media Europeana (de 74%).

Valoarea estimata a Companiei Energetice Nationale este de circa 20 - 24 miliarde euro, iar cifra sa de afaceri va fi de aproape 2,5-3 miliarde euro si profitul operational de 800 milioane euro, in 2012, potrivit estimarilor AVAS. Cifra de afaceri a companiei va plasa CEN pe locul 2 in Romania - dupa Petrom - si in primele 25 de companii din Europa Centrala si de Sud-Est. In prezent, acest top este dominat de companii din Polonia, Cehia si Ungaria, iar Romania este prezenta numai printr-o singura companie, Petrom, a anuntat autoritatea.

Compania va fi listata cu circa 25% din actiuni in urmatorii 2-3 ani, listare ce va asigura fonduri suplimentare de dezvoltare de 4 - 5 miliarde euro, precizeaza reprezentantii AVAS.

De asemenea, investitiile in retelele de distributie in cadrul companiei vor depasi doua miliarde de lei pana in 2012.

Compania Energetica Nationala va fi manageriata de un Consiliu de Administratie (CA) si de un director executiv numit de CA, a anuntat presedintele AVAS, Teodor Atanasiu.